A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Профілактика виробничого травматизму та профзахворюваності – обов’язок роботодавця

Дата: 29.07.2020 08:16
Кількість переглядів: 358

Україна взяла курс на децентралізацію та проведення реформ у всіх галузях, в результаті чого створюються нові адміністративні одиниці, реорганізуються чи створюються об’єднані територіальні громади, нові організації, установи, підприємства  для забезпечення існування та розвитку громад.У зв’язку з цим виникає потреба нагадати керівникам новостворених суб’єктів господарювання про їх обов’язки зі створення безпечних та нешкідливих умов праці на робочих місцях.

За період з 01.01.2020 по 01.07.2020 у Конотопському відділенніуправління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (далі - відділення), яке здійснює свої повноваження у м. Конотоп, Конотопському і Кролевецькому районах, зареєстровано 7 повідомлень про нещасні випадки на виробництві, в т.ч.  3 про гостре професійне захворювання, спричинене  коронавірусною інфекцієюCOVID– 19. Загалом у відділенні обліковується 391застрахована особа, що потерпіла від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що отримує щомісячні страхові виплати.

Працюючи в  напрямку проведення профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності, спрямованої на запобігання нещасним випадкам на виробництві, усунення загрози здоров’ю та життю працівників,  викликаної умовами праці, страховим експертом з охорони праці  відділення протягом І півріччя 2020 року надано 22 консультації страхувальникам, взято участь в 1 семінарі, проведено 3 круглих столи, опубліковано матеріали  з охорони праці на міських та районних сайтах, організована допомога в опрацювання та впровадженні системи управління охороною праці і взято участь у розробленні нормативних актів про охорону праці  у 9 страхувальників, на 7 підприємствах регіону внесені  пропозиції щодо підвищення безпеки виробництва. В електронному вигляді проводиться розповсюдження нормативних актів та спеціальної літератури.

 Звертаємо увагу роботодавців, керівників та спеціалістів служб охорони праці суб’єктів господарювання на заходи, виконання яких сприятиме зменшенню витрат, пов’язаних з травматизмом (втрати грошових коштів, невиконані своєчасно виробничі завдання, перенавантаження інших працівників, які змушені виконувати обов’язки травмованого і тривало непрацездатного працівника тощо).В організаціях і на підприємствах повинна діяти ефективна система проведення профілактичної роботи з попередження нещасних випадків. Профілактика травматизму розглядається як цілісна система роботи (бесіди з попередження травматизму, інструктажі з охорони праці тощо) спрямована не тільки на первинні причини виробничого травматизму, а й на чинники розвитку травмонебезпечних ситуацій, спрямованих на збереження життя і здоров’я працівників, які повинні вміти прогнозувати, передбачати небезпечні ситуації та приймати правильні рішення щодо виходу з них.

На підприємстві,  в установі, організації необхідно призначити осіб, відповідальних за технічний стан (території, будівель, споруд, обладнання, інструментів, пристосувань тощо) та безпечне виконання робіт підвищеної небезпеки, організацію медичних оглядів, навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб і працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки. Визначити в посадових інструкціях керівників, фахівців, службовців всі обов’язки, права і відповідальність, в т. ч. і з питань охорони праці.Перевірити на відповідність вимогам нормативно-правових актів з охорони праці стан території, будівель, обладнання, інструментів, пристосувань тощо. Запровадитидієвийоперативний контроль за їх станом і негайнереагування при виявленніневідповідностей, їхусунення.

Відділення пропонує керівникам суб’єктів господарювання та фізичним особам, які мають найманих працівників, свою допомогу у створенні ефективно діючої системи управління охороною праці.Одержатиконсультаціюможна за телефономКонотопського відділення (05447) 6-56-86,   або за адресою: вул. Г.Тхора, буд.2, м. Конотоп.

                                                                                              Начальник відділення Г.Листопад


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь