A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Інформація Головного управління ДПС у Сумській області

Дата: 11.09.2020 15:02
Кількість переглядів: 7457

 

Інформація Головного управління ДПС у Сумській області для оприлюднення на  Вашому вебсайті:

 

За 8 місяців 2020 року до бюджету надійшло 185,2 млрд грн ЄСВ

 Пресслужба Державної податкової служби України повідомляє, що у січні – серпні 2020 року Державною податковою службою України забезпечено надходження 185,2 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за січень – серпень минулого року на 4,9 відс. або на 8,6 млрд гривень.

У серпні 2020 року було забезпечено 22,7 млрд грн ЄСВ, що на 3 відс., або на 0,7 млрд грн більше серпня 2019 року.

Дотримання податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам контролюється ДПС з метою виконання покладених завдань із забезпечення реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску для забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат і соціальних допомог.

 

Порушення при продажі підакцизних товарів

Державна податкова служба постійно проводить аналіз господарської діяльності суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж підакцизних товарів, у тому числі за інформацією органів влади, громадських організацій та громадян.

Так, у ході опрацювання доручення ДПС організовано та проведено фактичну перевірку складу-магазину, який належить підприємству-виробнику. Під час перевірки встановлено зберігання та реалізація 69,5 тис. пачок сигарил (20 шт. у кожній) на загальну суму 2,1 млн гривень. Відповідно до даних ДПС, марки акцизного податку, якими марковані тютюнові вироби, що зберігались та реалізовувались підприємством, видано на продукцію, відмінну від маркованої, зокрема, на пачки сигарил, кількість/вага тютюнових виробів яких відповідає 2 сигарилам (2 грама тютюну).

Таким чином, тютюнові вироби, які зберігалися та реалізовувалися у складі-магазині підприємства, марковані марками акцизного податку, що не відповідають продукції, тобто вважаються немаркованими. Це є порушенням вимог абзацу 3 частини четвертої статті 11 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів у частині зберігання та реалізації тютюнових виробів без марок акцизного податку.  Відповідальність за вказане порушення передбачена абзацом 19 частини другої статті 17 цього Закону: до суб’єктів господарювання у разі виробництва, зберігання, транспортування, реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку – застосовується санкція у розмірі 200 відс. вартості товару, але не менше 17 тис. гривень.

 

Річний період декларування податку на прибуток може закінчуватись 30 червня

Нагадуємо виробникам сільськогосподарської продукції – платникам податку на прибуток, що порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств визначено ст. 137 Податкового кодексу України .

Згідно з п. 137.4 ст. 137 ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, крім:  виробників сільськогосподарської продукції, які можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року.

Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу.

 

Зміни у законодавстві значно розширюють сферу застосування РРО

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, нові правила застосування програмних РРО та обов’язкового застосування РРО платниками податків запроваджено Законами України від 20 вересня 2019 року   № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Так, суб’єктам господарювання  дозволено при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами застосовувати програмні РРО, у якості яких можливо буде застосовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер тощо), який за допомогою спеціального програмного забезпечення може фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС. Відповідне програмне забезпечення  надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Також, передбачається запровадження механізму компенсації споживачу коштів, сплачених за придбаний товар, якщо такому споживачу було надано розрахунковий документ, інформація щодо якого відсутня в базах даних ДПС (механізм «Кешбек»).

Механізм «Кешбек» запроваджується в для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на фіскальні чеки РРО.

З 01 січня 2021 року реєстратори будуть зобов’язані застосувати підприємці, що займаються продажем товарів через мережу Інтернет, торгівлею ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів (каміння), реалізацією текстилю, туристичні агентства, туристичні оператори, готелі, ресторанний бізнес та ті, що надають платні медичні послуги.

З 01 квітня 2021 року використання реєстраторів розрахункових операцій стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку, крім першої групи спрощеної системи оподаткування.

 

Нові умови анулювання реєстрації платника ПДВ

Головне управління ДПС у Cумській області повідомляє, що  Законом України від 16 січня 2020 року N 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»    (далі – Закон 466) пункт 184.2 статті 184 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) доповнено новим абзацом.

Так,  якщо щодо особи, зареєстрованої платником податку до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця або якщо до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку на додану вартість, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично на підставі відповідних відомостей, отриманих згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» або за даними реєстру платників єдиного податку.

 При цьому, анулювання реєстрації здійснюється на дату державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь