A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Державна податкова служба інформує

Дата: 26.02.2021 16:29
Кількість переглядів: 1358

Фото без опису

Фото без опису

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Фото без опису

 

 

 

Новий електронний сервіс від ДПС

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, Державною податковою службою України з метою забезпечення зручності платників податків запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчених кваліфікованою електронною печаткою ДПС».

В межах нового електронного сервісу фізична особа - платник податків засобами Електронного кабінету зможе отримати у відповідь на запит відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчені кваліфікованою електронною печаткою ДПС.

Запит про суми виплачених доходів та утриманих податків може бути сформований починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п'ять років (запит формується поквартально, у зв'язку з чим загальна кількість кварталів, яка вказується в запиті, не повинна перевищувати 20 кварталів).

Електронний документ, засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС, є аналогом паперового документа, виданого контролюючим органом.

Інструкція щодо дій користувача для отримання такого електронного документа знаходиться на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: http://tax.gov.ua у приватній частині Електронного кабінету в розділі: Допомога → ЕК для громадян →   Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.

Перевірити достовірність електронного документа можна через вебпортал Центрального засвідчувального органу в розділі: Довірчі послуги → Перевірити підпис за посиланням http://czo.gov.ua/verify. Одержувач документа отримує можливість ідентифікувати підписувача документа та перевірити цілісність електронного документа.

 

Не ігноруйте вимоги податкової служби

Ігнорування законних вимог податкової служби посадовими особами одного з будівельних підприємств щодо надання у ході документальної перевірки первинних документів, які підтверджують його господарську діяльність, стало однією з підстав для  донарахування понад 30 млн грн. податків та штрафних санкцій.

Для перевірки підприємство не надало жодних документальних доказів підтвердження витрат та використання у господарській діяльності придбаних товарів, робіт і послуг на загальну суму майже 100 млн грн, по яких платником був сформований податковий кредит.

Крім того, документи не були надані і під час процедури заперечення акту перевірки та етапу адміністративного оскарження на рівні ДПС. Водночас керівники підприємства вдалися до судових оскаржень дій податківців. Однак судом визнано правоту податківців.

Вирішуючи спір, судді дійшли до висновку, що документи, які надані позивачем під час розгляду справи, але при цьому не надавались контролюючому органу, не можуть братися до уваги судом в якості допустимих доказів в справі, оскільки не були покладені в основу оспорюваних податкових повідомлень-рішень.

 

В планах ДПС запустити е-податки, е-РРО, е-Акциз

ДПС є активним учасником процесу цифрової трансформації адміністративних послуг. Серед 94 проектів, започаткованих Мінцифри у ключових сферах, податкова відповідає за е-податки, е-РРО, е-Акциз.

Ці сервіси допоможуть зробити процеси сплати податків швидшими, ефективнішими та максимально прозорими.

Побудова е-ДПС є важливою складовою розбудови цифрової держави загалом. Саме тому в податковій підтримують важливі державні проекти цифрової траснформації, які дозволяють цифровізувати Україну у всіх сферах та на всіх рівнях – від загальнонаціонального до місцевого. Переглянути проекти ДПС можна на Порталі «Дія». Там міститься інформація про проекти, зокрема, чіткі дедлайни, супутні проекти та відповідальні за процеси реалізації.

Проєкти ДПС: створення інформаційної системи електронного адміністрування акцизного податку; розвиток інформаційної системи для збору, зберігання, використання даних РРО/ПРРО;  запровадження оновлених електронних послуг кабінету платника податків.

Загалом, для створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього бізнесу в рамках експериментального проєкту через Портал «Дія» заплановано перевести близько 10 адміністративних послуг ДПС.

Дізнатися більше про проекти цифрової трансформації: https://plan2.diia.gov.ua/projects.

 

Щодо сплати ЄСВ підприємцями, які одночасно є найманими працівниками

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що  01 січня 2021 року набрав чинності Закон України від 13 травня 2020 року № 592 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі – Закон № 592).  

Серед іншого, Законом  № 592  внесено зміни до частини 6 статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), відповідно до яких фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони мають основне місце роботи та роботодавцем  сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

 

Не втрачайте можливість врегулювання податкового боргу

Платники податків активно користуються можливістю врегулювання податкового боргу, передбачену нормами Закону № 1072.  Так, станом на 1 лютого цього року до територіальних органів ДПС вже направлено 65 заяв про відстрочення податкового боргу на загальну суму 307,9 тис. гривень.

Скористатися таким правом можуть платники податків – фізичні особи (у тому числі самозайняті), у яких сукупний розмір податкового боргу за усіма податками і зборами не перевищує 6800 грн (включно) станом на 1 грудня 2020 року. При цьому такий борг має бути несплаченим/непогашеним на дату надання відстрочення.

Заяви можуть подаватися платниками з дати набрання чинності Законом № 1072 (10 грудня 2020 року). Відстрочення здійснюватиметься до 29 грудня 2021 року.

Нагадаємо, що Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072?IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID­19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» передбачено можливості врегулювання податкового боргу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь