A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Головнt управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 09.03.2021 13:26
Кількість переглядів: 381

Кампанія декларування громадянами доходів проводиться в Україні 28й раз

Начальник Головного управління ДПС у Сумській області  Наталія Кіяшко надала коментар для ЗМІ Сумщини щодо ходу кампанії декларування зазначивши, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у минулому році. Вперше громадяни декларували свої доходи у 1994 році. Першим звітним роком був  1993 рік. З тієї давньої пори минуло 28 років, за історичним мірками це все ж таки не дуже великий строк, але за цей час декларування доходів стало звичайною практикою для сумлінних платників податків.

Державна податкова служба постійно працює над забезпеченням максимально комфортних умов для виконання платниками податків своїх податкових зобов'язань. Як результат, сьогодні платник податків має можливість подати податкову декларацію засобами електронного зв'язку в електронному форматі.

Так, станом на 01.03.2021 на Сумщині  подано 1996 декларацій про майновий стан і доходи громадян.  За основними напрямами жителі області декларували доходи, отримані: від спадщини –1102 декларації;   від продажу сільськогосподарської продукції –133 декларації; іноземні доходи –143 декларації; від здачі в найм нерухомого майна –100 декларацій;     від продажу рухомого і нерухомого майна – 284 декларації; інші доходи –216 декларацій.  Також, 6 громадян Сумської області добровільно задекларували доходи, отримані протягом 2020 року, більше 1 млн гривень.

 Загальна сума задекларованих доходів цих громадян досягла   64,5 млн гривень.

Самостійно нараховано 9,1 млн гривень зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб  та 0,9 млн гривень військового збору.

За результатами поданих декларацій громадянами задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 15,6 млн гривень та військового збору на загальну суму 2,9 млн гривень.

Сплата податків – почесний конституційний обов'язок і ставитися до нього треба відповідально. Тому закликаємо платників своєчасно задекларувати свої доходи за минулий рік. Пам'ятаймо, що Україна починається з кожного з нас, - підсумовала керівник податкової служби Сумщини Наталія Кіяшко.

 

ДПС тимчасово призупинені фактичні перевірки щодо зберігання пального

Проаналізувавши звернення Всеукраїнського конгресу фермерів з питань проведення перевірок щодо зберігання пального для власних потреб, а також дебати на засіданні міжвідомчої групи та комітетських слуханнях з питань ліцензування пального для власних потреб фермерів, ДПС з розумінням поставилась щодо подальших перевірок ліцензіатів.

Для врегулювання ситуації Голова ДПС Олексій Любченко провів зустріч з головою Всеукраїнського конгресу фермерів Іваном Слободяником.

Керівництво ДПС погоджується із необхідністю перегляду суми штрафів за порушення умов зберігання пального.

Однак ДПС є органом виконавчої влади і діє в межах чинного законодавства. Врегулювання цієї проблеми знаходиться саме в законодавчій площині.

Враховуючи це, Державною податковою службою тимчасово призупинені фактичні перевірки до законодавчого вирішення цього питання. Податківці готові долучатись до розробки  пропозицій з перегляду санкцій щодо порушень.

Також наголошуємо, що усі матеріали перевірок, які знаходяться на стадії оскарження, будуть уважно розглянуті згідно із законодавством.

 

Продаж рухомого майна

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків, що дохід отриманий від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, який отримано платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 Податкового кодексу України (5 відсотків).

Дохід, який отримано платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу України  (18 відсотків).

У разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна  є юридична особа чи самозайнята особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі визначені цим розділом функції податкового агента. При цьому, податковий агент утримує податок за ставками, визначеними цією статтею з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

 

Реєстратори розрахункових операцій не створюють проблеми, а вирішують їх

Заступник начальника головного управління ДПС у Сумській області Олексій Мазуренко особисто зустрівся з представниками малого та середнього бізнесу обласного центру Сумщини та детально зупинився на всіх останніх законодавчих змінах щодо використання РРО/ПРРО суб'єктами господарювання.

Під час виступу Олексій Мазуренко зазначив, що впровадження касових апаратів завжди отримувалo сильну протидію тих, кому вигідно вести тіньовий бізнес. Ті підприємці, які працювали «в білу», завжди були в нерівних умовах з тіньовиками, бо чесно сплачували податки. Тема контрольно-касових апаратів, так званих РРО, сприймається як проблемна. Саме сприймається! Насправді ж реєстратори не створюють проблеми, а вирішують їх.

Податкова служба отримує безліч повідомлень, звернень, скарг від громадян та організацій, які інформують та вимагають навести порядок у сфері готівкових розрахунків. Деякі споживачі не отримавши чек у магазині припускають, що таким чином суб’єкти господарювання ухиляються від сплати податків, реалізують не облікований та/або контрафактний товар.

Але значна частка таких звернень (близько 80 відсотків) це неможливість споживача відстояти свої права у разі придбання неякісного товару за відсутності відповідного розрахункового документу.

Під час виступу посадовець нагадав підприємцям, які категорії платників звільнені від застосування касової техніки та хто в обов'язковому порядку має працювати з РРО або програмними РРО.

Обговорення відбулося у режимі питання-відповіді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь