A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 15.03.2021 11:36
Кількість переглядів: 422

Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків

У рамках кампанії декларування доходів громадян та е-декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, фізична особа  – платник податків може отримати Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, скориставшись Електронним кабінетом (http://cabinet.tax.gov.ua).

Вкладка «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету надає можливість користувачу після проходження електронної ідентифікації сформувати, підписати та надіслати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків  про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді (далі – Запит).

Запит заповнюється автоматично відповідно до реєстраційних даних платника податків.

Відповідь на запит (Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді) можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи» або у вкладці «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян» переглянути Відповідь № 2, сформовану на поданий Запит.

 

InfoTAX доповнено новими сервісами

ДПС продовжує створювати зручні сервіси у месенджерах Telegram та Viber. Так, для користувачів InfoTAX стали доступними нові сервіси автоматизованого моніторингу відповідності податкової накладної/розрахунку коригування оцінки ступеня ризиків.

У підрежимі «аналітика» режиму «накладні» розміщено:  показники  D і P для безумовної реєстрації податкової накладної;  показники позитивної податкової історії – ППІ;  критерії ризиковості платника податку.

InfoTAX – це зручно, швидко та доступно.

Нагадаємо, що за допомогою InfoTAX  можна отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, результати обробки документів, виникнення податкового боргу, строки подання звітності та сплати податків, інформацію СЕА ПДВ тощо.

 

Платники єдиного податку звільнені від сплати єдиного податку

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що  фізичні особи – підприємці (ФОП) платники єдиного податку І групи за грудень 2020 року  та січень – травень 2021 року звільнені від сплати єдиного податку (крім випадків порушення такими платниками умов застосування І групи платників єдиного податку), а також від сплати ЄСВ.

ФОП ІІ та ІІІ груп від сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску не звільняються. Підприємці на загальній системі оподаткування отримують право не платити ЄСВ в той же період  тільки  у разі відсутності доходів.

 Починаючи зі звітності за 2021 рік ФОП – платники єдиного податку  1 - 3 груп будуть зобов’язані у складі декларації платника єдиного податку подавати також відомості про суми ЄСВ (296.2 та 296.3). Наказом Міністерства фінансів від 09 грудня 2020 року № 752 викладено в новій редакції форми податкових декларацій: платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця; платника єдиного податку четвертої групи. Зміни пов’язані зі скасуванням Звіту з ЄСВ як окремого звітного документа. Разом із декларацією платники єдиного податку (далі – ЄП) – ФОПи тепер зобов’язані подавати окремий додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

З 01 січня 2021 року усім платникам єдиного податку стало заборонено виробляти, імпортувати, експортувати і торгувати рідинами, які використовуються в електронних сигаретах. Торгувати ж самими електронними сигаретами можна, але тільки без наповнювача.

Рідини для електронних сигарет стали підакцизними товарами.

 

Надання медичних послуг потребує обов’язкового застосування РРО

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, згідно з   статтею 3 Закону України від 19 листопада 1992 року № 2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров’я», із змінами та доповненнями, послуга з медичного обслуговування населення (медична послуга) - це послуга, що надається пацієнту закладом охорони здоров'я або фізичною особою - підприємцем, яка зареєстрована та одержала в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та оплачується її замовником. Замовником послуги з медичного обслуговування населення можуть бути держава, відповідні органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи, у тому числі пацієнти.

Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон № 265) визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та програмних РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія Закону № 265 поширюється на всіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Отже, Закон № 265 не визначає обмежень щодо видів економічної діяльності суб'єктів господарювання, а Податковий кодекс України регулює питання сфери застосування РРО та/або програмних РРО відповідно до певних видів економічної діяльності.

 

Ведення обліку фізичних осіб-підприємців 

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу, що з 01січня 2021 року для всіх ФОП скасовано ведення обліку у Книгах обліку.

Для ФОПів – платників І – ІІІ груп передбачено ведення обліку в довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів (тобто доходи відображають один раз на місяць, а не щоденно), а для ФОПів ІІІ групи, які є платниками ПДВ, ще й  відображення витрат. Облік  доходів і витрат може вестися за власним рішенням платників в паперовому та/або електронному вигляді.

За власним бажанням ФОП може продовжити заповнювати Книгу обліку доходів. Але реєстрація цієї книги у контролюючих органах з 01 січня 2021 року скасована. Книга обліку доходів минулих років має зберігатись ФОПом 3 роки на випадок перевірки.

ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. ПКУ дозволяє вести облік доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді. Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються Мінфіном. На сьогодні і до моменту затвердження нової форми Мінфіном залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена наказом Міндоходів від 16 вересня  2013 року  №481.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. ПКУ дозволяє вести облік доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді. На сьогодні і до моменту затвердження нової форми Мінфіном залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена наказом Міндоходів від 16 вересня 2013 року  №481.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь