A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

3 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Дата: 03.12.2021 14:47
Кількість переглядів: 1327

 

Фото без опису

Щороку 3 грудня Україна разом із світовою спільнотою відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю, який було проголошено у 1992 році Генеральною асамблеєю ООН. Його мета – привернути увагу суспільства до проблеми тих, хто найбільше потребує захисту, допомоги та підтримки. Люди з інвалідністю – це не просто категорія людей. Це окремі життя, окремі трагедії, окремі надії на те, що все буде добре.

Сьогодні ми розкажемо, як живеться людям із вадами здоров’я на Кролевеччині.

У нашій громаді функціонує Центр надання соціальних послуг Кролевецької міської ради, який вже тривалий час очолює Ольга РОМАНЕНКО. Колектив закладу - це люди з великим серцем та щирою душею, які завжди готові прийти на допомогу всім потребуючим.

На сьогодні у Центрі трудиться 61 працівник. Всього вони обслуговують 684 чоловіки. Це особи похилого віку та непрацездатні, діти та особи з інвалідністю, сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

На базі Центру працює 6 відділень: 2 відділення соціальної допомоги вдома, відділення комплексної реабілітації осіб з інвалідністю, відділення соціальної роботи, сектор з надання соціально-побутових послуг і служба соціального таксі.

Протягом нинішнього року соціальні працівники на базі Центру обслуговують понад 50 дітей та осіб з інвалідністю, ще 36 таких осіб отримують соціальну допомогу вдома. 51 особа з інвалідністю скористалася послугами соціального таксі.

Уже не один рік у нашому місті існує громадська організація осіб з інвалідністю «Пліч-о-пліч», яку тривалий час очолювала мужня жінка з великою силою духу і волі – Вікторія НЕТО. Вона об’єднує людей непростої долі, які в силу життєвих обставин мають обмеження у пересуванні. І хоч їхнє спілкування одне з одним відбувається переважно по телефону, та всі вони, немов одна велика дружня родина.

Найбільшою радістю для осіб з інвалідністю, є тепла зустріч, яка проводиться раз на рік за ініціативи керівника організації та підтримки соціальної служби. Така традиція існує вже понад 10 років.

З липня 2021 року громадську організацію очолив Павло САМОЙЛЕНКО, який продовжує добрі справи Вікторії та започатковує нові заходи. Зараз організація налічує 12 осіб-візочників. Цього літа традиційно усі збиралися в затишному кафе «Доміно». Тепло спілкувалися, ділилися спогадами, новими творчими здобутками, адже доля багатьох наділила особливими здібностями. Разом із Шосткинською громадською організацією осіб з інвалідністю «Паритет», з якою налагодили дружні стосунки, брали участь у спортивно-туристичному зльоті, що проводився на березі річки Сейм, у Мутині. Здійснили цікаву екскурсію до села Козацьке і побували там на фермі, де розводять оленів. Брали участь у спортивних турнірах, що проводилися у Шостці.

Для багатьох другою домівкою став Кролевецький будинок-інтернат для людей похилого віку та інвалідів. Всі його працівники та підопічні – це велика дружня родина, де діляться навпіл радощі й печалі. Заклад очолює турботлива та чуйна жінка – Лідія МАКАРОВЕЦЬ. Особлива увага приділяється особам з інвалідністю. Наразі в закладі проживає 130 підопічних, зокрема 40 – осіб із інвалідністю: 10 жінок і 30 чоловіків. У закладі створені всі належні умови для проживання, медичного обслуговування, всебічного розвитку, дозвілля.

Підопічні закладу – справжні інтелектуали та знавці, переможці багатьох конкурсів та змагань. Образотворче мистецтво, ліплення, виготовлення виробів із природного матеріалу, вишивання, література на будь-який смак у бібліотеці закладу – усім цим активно займаються у Кролевецькому будинку-інтернаті.

Але найдієвіший засіб реабілітації, це трудотерапія. Вона додає віри в самого себе. В силу своїх можливостей підопічні активно допомагають у роботі.

І хоч природа декого обділила здоров’ям, або воно підірвалося внаслідок якихось трагічних випадків, проте люди тут не впадають у відчай. Вони радіють життю, закохуються і навіть створюють сім’ї.

Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не тільки 3 грудня, а й протягом усього року не забувати про те, що поруч із нами живуть ті, хто найбільше потребує допомоги та уваги.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь