A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Платники податків Конотопщини сплатили майже 870,0 млн гривень

Дата: 19.09.2022 15:53
Кількість переглядів: 184

Війна стала справжнім випробуванням для вітчизняної економіки та Державного бюджету України в цілому, вона не обійшла жодної області, жодного району, міста, села й жодної родини.

Українці завзято прикладають зусилля задля такої бажаної перемоги, сплачуючи податки, чим допомагають державі подолати складний фінансовий стан та гідно підтримати її обороноздатність.  Вони розуміють, що бажаний мир в країні напряму залежить від кожного з нас.

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області платники Конотопського району Сумської області дуже відповідально ставляться до сплати податків і зборів. Так, протягом 8 місяців 2022 року ними було сплачено до місцевих бюджетів 866,0 млн гривень. Зазначена сума на 138,3 млн грн перевищила показник аналогічного періоду минулого року.

У розрізі бюджетоформуючих  податків надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 662,4 млн грн, єдиного податку – 85,0 млн грн, земельного податку  - 88,5 млн гривень.

І це суттєвий внесок, який дозволить забезпечити своєчасне й повне виконання місцевих бюджетів та фінансову підтримку територіальних громад у період воєнного стану.

 

ПДФО як лідер з наповнення місцевих бюджетів Сумщини

Успішність влади на місцях напряму залежить від обсягу фінансових ресурсів, якими вона володіє та користується для виконання державних функцій протягом бюджетного періоду.

Традиційно, одним з головних наповнювачів місцевого бюджету є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Так, упродовж січня-серпня 2022 року з офіційних доходів платників Сумщини, які обслуговуються у територіальних органах Головного управління ДПС у Сумській області, було сплачено 4063,6 млн грн зазначеного податку.

Сплачена сума на 738,6 млн грн (або на 22,2 відс.) перевищила надходження аналогічного періоду минулого року.

Податківці Сумщини стверджують, що завдяки соціально відповідальним працедавцям місцеві громади своєчасно отримують кошти для виконання власних соціально-економічних програм й щиро дякують за фінансову підтримку держави у нелегкий воєнний час.

 

Закон України № 2520-ІХ звільняє від оподаткування волонтерську діяльність

Для фізичних особ, які провадять волонтерську діяльність, Законом України від 15.08.2022 № 2520-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України" встановлено пільгу в частині оподаткування коштів або вартості майна (послуг).

 У Головному управлінні ДПС у Сумській області повідомляють, що не підлягають оподаткуванню вартість послуг, які отримують волонтери з якими укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність».

Також не є об'єктом оподаткування кошти та майно, які відшкодовуються неприбутковою організацією особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності в частині документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 «Закону України «Про волонтерську діяльність».

 

До уваги платників майнових податків

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників майнових податків (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю та транспортного податку), що відповідно до вимог п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266, п.п. 267.6.10 п. 267.6 ст. 267 та п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу України, у разі виявлення розбіжностей у податкових повідомленнях-рішеннях, платники мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (для земельного податку – за місцезнаходженням земельної ділянки) для проведення звірки даних щодо: об'єктів оподаткування, їх кількості та площі; права користування пільгою; розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою а також у разі зміни розміру ставки, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).  

 

Формування нових сертифікатів відкритих ключів проводиться автоматично

У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні, Кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковим департаментом ДПС (далі – Надавач), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.2022 № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» здійснюється автоматичне формування нових сертифікатів відкритих ключів всім користувачам за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів, терміном дії на один рік.

Слід додати, що при цьому особистий ключ користувача не змінюється.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.2022 № 928, зокрема, вносяться зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», які передбачають, що до 31 грудня 2022 року тимчасово дозволяється використовувати електронні підписи чи печатки, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається у захищеному носієві ключової інформації.

У  Головному управлінні ДПС у Сумській області нагадують, що з метою отримання електронної довірчої послуги (далі - ЕДП) вперше користувачу необхідно підготувати документи, необхідні для отримання ЕДП, з переліком яких можливо ознайомитись у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» офіційного інформаційного ресурсу надавача, обравши відповідну категорію та звернутися до обраного відокремленого пункту реєстрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь