A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

2 жовтня виповнюється 105 р. від дня народження історика-краєзнавця, відмінника освіти Кролевеччини - Михайла Гнатовича Сереженка.

Дата: 23.09.2022 14:52
Кількість переглядів: 409

Фото без опису

2 жовтня виповнюється 105 р. від дня народження історика-краєзнавця, відмінника освіти Кролевеччини - Михайла Гнатовича Сереженка. Саме цій події був приурочений День краєзнавства. Слухачі Університету третього віку не тільки дізналися про цікаві моменти біографії краєзнавця, але змогли почути спогади його учнів, сусідів, знайомих. Понад чверть століття ветеран педагогічної праці був чільним краєзнавцем Кролевеччини, ініціатором створення музею і сам передав багато до нього експонатів. Це була енергійна. справедлива людина. Він любив займатися історією, перекладом поезії з російської мови на українську, багато уваги приділяв охороні пам'яток історії та культури. Михайло Гнатович був великим книголюбом, багато читав, розшукував документи, зустрічався з людьми, які цікавили його як історика, а потім записував їхні спогади. Немало років віддано дослідженню історії рідною краю. Складено картотеку, де в хронологічному порядку занесені зібрані матеріали, починаючи від періоду заселення берегів Десни і Сейму на території Кролевеччини до наших днів. Зібрані дані про економічний та політичний розвиток міста і сіл району. Все це зафіксовано у 15 рукописних томах. Особливе місце займають публікації історика-краєзнавця на сторінках районної і обласних газет. Починаючи з 1944 року, опубліковано близько 200 його статей, розповідей, нарисів.

На захід був запрошений співробітник Кролевецького краєзнавчого музею Олег Пластун. Він не тільки освітив найцікавіші моменти історичного спадку Михайла Гнатовича та підсумував значення його праці для історії нашого краю, а й прочитав свою поезію присвячену його пам’яті. Присутні дізналися також про цікаві факти з історії Кролевеччини, які зібрав і освітив в своїх працях Михайло Гнатович. Бажаючі могли ознайомитися з виставкою, де був представлений його доробок.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь