A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Платники Конотопщини сплатили до місцевих бюджетів 1357,3 млн гривень

Дата: 27.12.2022 08:34
Кількість переглядів: 509

Фото без опису

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

 

Платники Конотопщини сплатили до місцевих бюджетів 1357,3 млн гривень

Наразі, в час надскладних воєнних випробувань для України, по-новому розглядається конституційний обов'язок кожного щодо сплати податків. Адже  державі так потрібна своєчасна і повна сплата податків для гідної підтримки військових й функціонування економіки держави.

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області платники Конотопського району протягом 11 місяців 2022 року сплатили до місцевих бюджетів 1357,3 млн гривень. Зазначена сума на 305,4 млн грн перевищила показник аналогічного періоду минулого року.

У розрізі бюджетоформуючих податків надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 1049,1 млн грн, єдиного податку – 133,6 млн грн, земельного податку  - 129,0 млн гривень.

Податківці впевнені, що платники податків Сумщини  прикладають максимум зусиль задля перемоги у війні, сплачуючи податки, чим допомагають державі подолати складний фінансовий стан та гідно підтримати її обороноздатність. Саме вони власною працею та сплаченими податками забезпечують своєчасне й повне виконання місцевих бюджетів та фінансову підтримку територіальних громад у період дії воєнного стану.

 

Перенесення права на нарахування податкової знижки

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). Так, відповідно до п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ, підстави для нарахування  податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній декларації,  яка  подається по 31 грудня  включно  наступного за звітним  податкового  року.

Разом з тим, п. 69 підрозділу 10  розділу  ХХ «Перехідні  положення»  Кодексу  передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про  введення  воєнного  стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України  «Про  введення  воєнного стану в Україні», справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому  пункті.

Таким  чином, з урахуванням  положень  п.п. 69.9 п. 69 підрозділу 10  розділу  ХХ «Перехідні  положення» ПКУ; тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, норми п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ зупинені, а отже подання декларації, у якій зазначається право на податкову знижку, здійснюється без дотримання  вказаного терміну.

 

З 01.01.2023 запроваджується нова форма декларації з плати за землю

Державна податкова служба України повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 18.02.2022 № 83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за № 303/37639 (далі – наказ № 83), затверджено нову редакцію податкової декларації з плати за землю.

Основні зміни, що містяться у новій формі декларації: передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 7); розширено перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, зокрема, якими посвідчується право на земельні частки (паї) платника, виділені в натурі. Додано вид права за кодом 4 – право на земельну частку (пай) (колонка 3 розділу І); для випадків володіння/користування земельними ділянками не повний календарний рік декларація містить такий показник як період володіння/користування земельною ділянкою (колонки 7 – 8 розділу І, колонки 8 – 9 розділу ІІ); декларацію доповнено інформацією щодо: кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонки 10 – 11 розділу І, колонки 11 – 12 розділу ІІ); дати закінчення терміну дії договору оренди (колонка 7 розділу ІІ); строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20 – 21 розділу І); деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України  (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІІ). Нова форма декларації застосовуватиметься з 01.01.2023.

Наказ № 83 розміщений на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки / Плата за землю / Нормативно-правові акти».

 

До уваги сільськогосподарських товаровиробників!

Відповідно до абзацу першого підпункту 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (далі Кодекс) сільськогосподарські товаровиробники – юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків. Згідно підпункту 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Кодексу сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку разом зі  звітністю подають не пізніше 20 лютого поточного року до контролюючого органу за місцезнаходженням або за місцем розташування земельних ділянок розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Згідно підпункту 4 пункту 299.10 статті 299 Кодексу реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку рішенням контролюючого органу, зокрема, якщо у податковому році частка сільськогосподарського виробництва юридичної особи платника єдиного податку 4 групи становить менш 75 відсотків.

Поряд з цим, відповідно до абзацу другого підпункту 298.8.4 пункту 298.8 статті 298 Кодексу якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва не перевищує 75 відсотків у зв'язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому році, до платника податку не застосовується вимога щодо сплати податків у наступному податковому році на загальних підставах. Такі суб’єкти господарювання для підтвердження статусу платника єдиного податку подають податкову декларацію разом із рішенням обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.

Враховуючи зазначене, сільськогосподарському товаровиробнику, який хоче підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи у 2023 році та в якого частка власного сільськогосподарського товаровиробництва за 2022 рік є меншою ніж 75 відсотків, необхідно разом з податковою звітністю платника єдиного податку четвертої групи подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації.

 

Якщо скомпроментовано або втрачено особистий електронний ключ

Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг звертає увагу, що користувачі у яких змінились реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації, тощо), особистий ключ був скомпрометованим (доступний не тільки вам) або втрачено, вам не потрібно автоматичне формування нових сертифікатів, можуть скасувати діючі сертифікати одним із способів: за електронним запитом; за заявою у письмовій формі; у телефонному режимі.

Для цього необхідно зайти на сайт надавача за посиланням acskidd.gov.ua, обрати меню «Скасування, блокування, поновлення сертифікатів» та визначити зручний для вас спосіб.

Скасування кваліфікованого сертифіката ключа є достроковим припиненням його чинності. Увага! Скасовані сертифікати ключів поновленню не підлягають!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь