Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

НЕ ПАЛІТЬ СУХУ ТРАВУ І СМІТТЯ

Дата: 21.03.2023 09:40
Кількість переглядів: 343

Фото без опису

З настанням весни громадяни активно розпочинають прибирати власні присадибні ділянки, спалювати залишки сухої рослинності, листя та сміття біля власних помешкань.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку для життя та здоров'я.

Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

Також, випалювання рослинності призводить до руйнації ґрунтового покриву та його збідніння. Вогонь знищує насіння й коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їхнього коріння, погіршує якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності.

У зв’язку з вищезазначеним, відділ з питань цивільного захисту виконавчого комітету Кролевецької міської ради звертається до громадян з проханням, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, відмовтесь від спалювання сміття й рослинних залишків!

Є рослинні залишки – компостуйте!

Якщо Ви бачите, як інші палять листя чи будь-яку природну рослинність – повідомляйте відразу Національну поліцію про порушення за номером телефону 102.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків становить:

  • на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн
  • на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).

За спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 КУпАП штраф:

  •  для громадян від 340 грн до 1360 грн;
  •  для посадових осіб від 850 грн до 1700 грн.

Статті 152 Кодексу про адмінправопорушення передбачено штраф за порушення правил благоустрою у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – нмдг) – від 340 грн до 1360 грн; а на посадових осіб, громадян-підприємців – від п'ятдесяти до ста нмдг – від 850 грн до 1700 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь