Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

СКАРБИ КРОЛЕВЕЧЧИНИ. ДО 140-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕКСИ ГРИЩЕНКА

Дата: 29.03.2023 10:00
Кількість переглядів: 399

Фото без опису

До 140-річчя від дня народження Олекси Грищенка (2 квітня 1883 - 29 січня 1977).

Оригінал літографії «Біля Атен» — робота відомого художника, уродженця міста Кролевця, Олекси Грищенка входила до серії з шести літографій і була виконана під його наглядом у 1974 — 1975 роках в одній з найбільших Паризьких фірм. Кожна з літографій була пронумерована і підписана власноруч автором.

Кількість накладу — 200 серій. Більшість з нього розійшлося у Франції, Німеччині, Канаді. Решту — три десятки серій, отримала Фундація Грищенка в Нью-Йорку. У Кролевецькому краєзнавчому музеї знаходиться літографія №166/200. Її оригінальність також засвідчує водяний знак «ARCHES FRANCE» у правому нижньому куті.

Олексу Грищенка вважають другим після Олександра Архипенка видатним українським митцем. Він мав великий авторитет у мистецькому світі й отримав пропозицію стати куратором або директором Третьяковської галереї. У часи Української революції Грищенко емігрував, і в 1921 році оселився у Франції. У Парижі став відомим під прізвиськом «український розбійник», а першим на його творчість звернув увагу Фернан Леже.

Живопис Грищенка зберігається у найвідоміших колекціях світу, зокрема у Паризькому музеї національного сучасного мистецтва, у фундації Бернеса у Філадельфії (США), колекції Керрігана в Нью-Йорку, Королівських музеях у Брюсселі та Копенгагені, Третяковській галереї в Москві, Монреальському музеї Канади тощо. У 2004 році його архів та унікальну колекцію з 67 картин, згідно з заповітом митця, повернули в Україну — до Національного художнього музею у Києві.

Інформація взята: https://cukr.city/city/2022/museums/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь