Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

СКАРБИ КРОЛЕВЕЧЧИНИ. ДО 140-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕКСИ ГРИЩЕНКА

Дата: 29.03.2023 10:00
Кількість переглядів: 381

Фото без опису

До 140-річчя від дня народження Олекси Грищенка (2 квітня 1883 - 29 січня 1977).

Оригінал літографії «Біля Атен» — робота відомого художника, уродженця міста Кролевця, Олекси Грищенка входила до серії з шести літографій і була виконана під його наглядом у 1974 — 1975 роках в одній з найбільших Паризьких фірм. Кожна з літографій була пронумерована і підписана власноруч автором.

Кількість накладу — 200 серій. Більшість з нього розійшлося у Франції, Німеччині, Канаді. Решту — три десятки серій, отримала Фундація Грищенка в Нью-Йорку. У Кролевецькому краєзнавчому музеї знаходиться літографія №166/200. Її оригінальність також засвідчує водяний знак «ARCHES FRANCE» у правому нижньому куті.

Олексу Грищенка вважають другим після Олександра Архипенка видатним українським митцем. Він мав великий авторитет у мистецькому світі й отримав пропозицію стати куратором або директором Третьяковської галереї. У часи Української революції Грищенко емігрував, і в 1921 році оселився у Франції. У Парижі став відомим під прізвиськом «український розбійник», а першим на його творчість звернув увагу Фернан Леже.

Живопис Грищенка зберігається у найвідоміших колекціях світу, зокрема у Паризькому музеї національного сучасного мистецтва, у фундації Бернеса у Філадельфії (США), колекції Керрігана в Нью-Йорку, Королівських музеях у Брюсселі та Копенгагені, Третяковській галереї в Москві, Монреальському музеї Канади тощо. У 2004 році його архів та унікальну колекцію з 67 картин, згідно з заповітом митця, повернули в Україну — до Національного художнього музею у Києві.

Інформація взята: https://cukr.city/city/2022/museums/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь