A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

ІСТОРИЧНА КРОЛЕВЕЧЧИНА: ВЕЛИЧНІ ГОРОДИЩА ДАВНИНИ.

Дата: 31.03.2023 10:42
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

Городище поблизу с. Божок Кролевецької міської громади Конотопського району є рештками укріпленого поселення, що виникло у добу раннього залізного віку.

Пам’ятка має статус місцевого значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У скіфський період зводяться основні фортифікаційні споруди городища – вал та ескарпи. Згодом городище стало осередком життя сільської общини племені сіверян. Навколо укріплень виникає значне за розмірами поселення, а на сусідній горі стояв кам’яний ідол, що дав назву селу. На схилах городища зібрано невелику колекцію фрагментів гончарного посуду XII – XIII ст.

Городище поблизу с. Божок відоме за документами XVIII ст. В описі володінь Батуринського Крупицького монастиря 1744 року йдеться про давнє городище поблизу села. Вперше опис пам’ятки наводиться у багатотомному виданні «Історико-статистичний опис Чернігівської єпархії» архієпископа харківського та чернігівського Філарета. За інформацією місцевих жителів, у 1925 р. кам’яний ідол був відправлений до Конотопського краєзнавчого музею. У 20-ті р. XX ст. село було перейменоване на Червоний Ранок.

📖У науковій літературі воно відоме за назвою Червоний Ранок (Божок). У післявоєнний час городище оглядалося археологом Іваном Ляпушкіним. Було встановлено, що на городищі культурні нашарування представлені скіфською лісостеповою культурою раннього залізного віку, роменською та давньоруською археологічними культурами. Вчений також зазначив, що з напільного боку та на горі західніше городища знаходиться синхронне відкрите поселення. 1974 р. на городищі провів охоронні розкопки Лівобережний загін ранньослов’янської експедиції Інституту археології під керівництвом археолога Олега Сухобокова. Було досліджено споруду роменської археологічної культури. 1987 р. городище оглядалося Лівобережною слов’яно-руською археологічною експедицією під керівництвом Олега Сухобокова та палеоантрополога Павла Покаса. Було складено новий план городища, де позначено другу укріплену частину городища з північної сторони. У 2016 р. на городищі проводилися роботи по картографуванню та шурфуванню путивльським розвідковим загоном під керівництвом археолога Дмитра Каравайка.

📚За матеріалами облікової документації на пам’ятку (2016 р.

Джерело https://www.facebook.com/Department.Culture


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь