Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Історичний закон у США: за участь у насильницькому вирiзаннi органiв буде покарано

Дата: 01.05.2023 13:43
Кількість переглядів: 279

Фото без опису

у США ухвалили перший в історії закон (H.R. 1154), який передбачає покарання за примусове вирізання органів у в’язнів сумління. Документ став відповіддю на численні свідчення того, що таку практику в Китаї запроваджено на державному рівні.

Палата представників ухвалила законопроєкт переважною більшістю голосів — 413 проти двох. Документ назвали «Законом про припинення насильницького вирізання органів». Він передбачає покарання для всіх, хто причетний до таких злочинів, — штраф від 250 тисяч до мільйона доларів та до 20 років в’язниці. Також Державний департамент тепер може анулювати паспорти осіб, які засуджені за торгівлю органами.

Перед голосуванням Кріс Сміт, член палати представників та автор законопроєкту спілкуючись з журналістами назвав примусове видаляння органів у Китаї злочином проти людяності. «Це просто неймовірна жорстокість. Страшно уявити, що 28-річних молодих людей арештовують лише за те, що вони займаються Фалуньгун, чи вони уйгури, чи представники іншої групи, яку переслідують, і що їх везуть до лікарень, розрізають їхні тіла й вирізають по 2–3 органи для китайської компартії. Це небачена жорстокість», - зазначив він.

Комуністичну партію Китаю вже майже 20 років звинувачують у широкомасштабному насильницькому вирізанні органів у в’язнів сумління. За даними свідків та правозахисників, під ножем переважно опиняються прихильники духовно-оздоровчого методу Фалуньгун*. Влада КНР почала переслідувати практикувальників Фалуньгун наприкінці 90-х, коли з’ясувалося, що їхня чисельність перевищила кількість членів компартії.

Також жертвами вирізання органів стає велика кількість уйгурів — членів корінного народу автономного району Сіньцзян.

Правозахисники називають закон величезним кроком уперед і зазначають, що він допоможе регулювати медичний туризм до Китаю. Зокрема тому, що його дія поширюється й на пацієнтів, які їздять на пересадження органів до інших країн.

У 2019 році незалежний трибунал у Лондоні після річного розслідування дійшов висновку, що насильницьке вирізання органів відбувалося в Китаї багато років «у значних масштабах», причому затримані практикувальники Фалуньгун були основним джерелом органів. Водночас Суд не виявив «жодних доказів того, що ці злочинні дії було припинено».

У всьому світі Ізраїль, Тайвань, Італія та Іспанія вже заборонили трансплантаційний туризм.
Європейський парламент, Конгрес США та різні місцеві органи в різних країнах також публічно засудили насильницьке вирізання органів режимом, ухваливши відповідні резолюції.

*Духовна практика Фалуньгун (ін. назва Фалунь Дафа), яка містить підвищення моральності відповідно до принципів істина, доброта, терпіння та виконання п'яти енергетичних вправ, була дуже популярною у Китаї у 1990-х роках через свою користь для фізичного та психологічного здоров'я. Наприкінці 90-х нею займалося від 70 до 100 мільйонів людей.

Сприймаючи цю популярність як загрозу своєму контролю, Комуністична партія Китаю у 1999 роцірозпочала кампанію з ліквідації, внаслідок чого мільйони прихильників Фалунь Дафа було затримано, а за останні 23 роки загинула невідома кількість людей від рабської праці, тортур та інших зловживань.

Більше інформації на сайті: fofg.in.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь