ФАХІВЦІ ІНФОРМУЮТЬ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
В цілому епідемічна ситуація з захворюваності на кишкові інфекції на території Конотопського району залишається стабільною та керованою, харчові отруєння, спалахи та групові захворювання, як в організованих колективах, так і в побуті не реєструвалися.
Гострі кишкові інфекції — одна з найпоширеніших груп інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дитячого населення.
За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в період з 01.01.2023 по 31.08.2023, який проводиться фахівцями Конотопського районного відділу «ДУ Сумський ОЦКПХ МОЗ України», на території Конотопського району зареєстровано 11 випадків гострих кишкових інфекцій
З них 5 випадків - 45% - кишкові інфекції не встановленої етіології і лише 6 випадків мають лабораторне підтвердження. Також за вищезазначений період зараєстровано 2 випадкі захворювання на сальмонельоз.
Від загального числа захворівших на гострі кишкові інфекції захворюваність дитячого населення на теритоіях громад у віці до 17 років становить 36 % (4 випадки).
Зазвичай захворюваність на ГКІ спричинена бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженими продуктами харчування чи водою, а також при недотриманні правил особистої гігієни.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій продукції тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), а також немиті фрукти і овочі.
Симптоми кишкових інфекцій можуть значно варіюватися в залежності від збудника та індивідуальних особливостей організму.
Основні симптоми, які можуть вказувати на наявність кишкової інфекції,: підвищення температури, біль у животі ( може виникати в будь-якій частині живота, часто супроводжується дискомфортом та спазмами), блювота, діарея, головний біль та м’язова слабкість.
У разі проявів відповідних симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря, не варто зволікати з лікуванням, оскільки кишкові інфекції можуть бути серйозними, особливо для дітей, літніх людей та імунокомпрометованих осіб.
Вчасна медична допомога може допомогти у запобіганні ускладнень та прискорити процес одужання.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі :
1. Підтримуйте чистоту( постійно мийте руки , дезінфікуйте та мийте кухонне приладдя та поверхні, проводьте дератизаційні та дезінсекційні заходи).
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: (відокремлюйте сиру продукціїю тваринного походження від інших харчових продуктів,зберігайте продукти в закритому посуді).
3. Ретельно готуйте їжу:( проводьте якісну термічну оброку страв ).
4.Зберігайте їжу при безпечній температурі:( не зберігайте приготовану їжу надто довго, навіть у холодильнику, не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв.).
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:( використовуйте чисту або очищену воду, обирайте свіжі і незіпсовані продукти, купайтеся у безпечній воді ).
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження харчових продуктів та готових страв.
Створено: Середа, 20 вересня 2023, 06:28 | Перегляди: 0
За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в період з 01.01.2023 по 31.08.2023, який проводиться фахівцями Конотопського районного відділу «ДУ Сумський ОЦКПХ МОЗ України», на території Конотопського району зареєстровано 11 випадків гострих кишкових інфекцій
З них 5 випадків - 45% - кишкові інфекції не встановленої етіології і лише 6 випадків мають лабораторне підтвердження. Також за вищезазначений період зараєстровано 2 випадкі захворювання на сальмонельоз.
Від загального числа захворівших на гострі кишкові інфекції захворюваність дитячого населення на теритоіях громад у віці до 17 років становить 36 % (4 випадки).
В цілому епідемічна ситуація з захворюваності на кишкові інфекції на території Конотопського району залишається стабільною та керованою, харчові отруєння, спалахи та групові захворювання, як в організованих колективах, так і в побуті не реєструвалися.
Гострі кишкові інфекції — одна з найпоширеніших груп інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дитячого населення.
Зазвичай захворюваність на ГКІ спричинена бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженими продуктами харчування чи водою, а також при недотриманні правил особистої гігієни.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій продукції тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), а також немиті фрукти і овочі.
Симптоми кишкових інфекцій можуть значно варіюватися в залежності від збудника та індивідуальних особливостей організму.
Основні симптоми, які можуть вказувати на наявність кишкової інфекції,: підвищення температури, біль у животі ( може виникати в будь-якій частині живота, часто супроводжується дискомфортом та спазмами), блювота, діарея, головний біль та м’язова слабкість.
У разі проявів відповідних симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря, не варто зволікати з лікуванням, оскільки кишкові інфекції можуть бути серйозними, особливо для дітей, літніх людей та імунокомпрометованих осіб.
Вчасна медична допомога може допомогти у запобіганні ускладнень та прискорити процес одужання.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі :
1.Підтримуйте чистоту( постійно мийте руки , дезінфікуйте та мийте кухонне приладдя та поверхні, проводьте дератизаційні та дезінсекційні заходи).
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: (відокремлюйте сиру продукціїю тваринного походження від інших харчових продуктів,зберігайте продукти в закритому посуді).
3. Ретельно готуйте їжу:( проводьте якісну термічну оброку страв ).
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:( не зберігайте приготовану їжу надто довго, навіть у холодильнику, не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв.).
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:( використовуйте чисту або очищену воду, обирайте свіжі і незіпсовані продукти, купайтеся у безпечній воді ).
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження харчових продуктів та готових страв.
Конотопська районна державна адміністрація