Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

ФАХІВЦІ ІНФОРМУЮТЬ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Дата: 20.09.2023 10:44
Кількість переглядів: 123

Фото без опису

В цілому епідемічна ситуація з захворюваності на кишкові інфекції на території Конотопського району залишається стабільною та керованою, харчові отруєння, спалахи та групові захворювання, як в організованих колективах, так і в побуті не реєструвалися.

❗️Гострі кишкові інфекції — одна з найпоширеніших груп інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дитячого населення.

☝️За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в період з 01.01.2023 по 31.08.2023, який проводиться фахівцями Конотопського районного відділу «ДУ Сумський ОЦКПХ МОЗ України», на території Конотопського району зареєстровано 11 випадків гострих кишкових інфекцій

З них 5 випадків - 45% - кишкові інфекції не встановленої етіології і лише 6 випадків мають лабораторне підтвердження. Також за вищезазначений період зараєстровано 2 випадкі захворювання на сальмонельоз.

Від загального числа захворівших на гострі кишкові інфекції захворюваність дитячого населення на теритоіях громад у віці до 17 років становить 36 % (4 випадки).

Зазвичай захворюваність на ГКІ спричинена бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженими продуктами харчування чи водою, а також при недотриманні правил особистої гігієни.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій продукції тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), а також немиті фрукти і овочі.

Симптоми кишкових інфекцій можуть значно варіюватися в залежності від збудника та індивідуальних особливостей організму.

Основні симптоми, які можуть вказувати на наявність кишкової інфекції,: підвищення температури, біль у животі ( може виникати в будь-якій частині живота, часто супроводжується дискомфортом та спазмами), блювота, діарея, головний біль та м’язова слабкість.

У разі проявів відповідних симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря, не варто зволікати з лікуванням, оскільки кишкові інфекції можуть бути серйозними, особливо для дітей, літніх людей та імунокомпрометованих осіб.

Вчасна медична допомога може допомогти у запобіганні ускладнень та прискорити процес одужання.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі :

1. Підтримуйте чистоту( постійно мийте руки , дезінфікуйте та мийте кухонне приладдя та поверхні, проводьте дератизаційні та дезінсекційні заходи).

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: (відокремлюйте сиру продукціїю тваринного походження від інших харчових продуктів,зберігайте продукти в закритому посуді).

3. Ретельно готуйте їжу:( проводьте якісну термічну оброку страв ).

4.Зберігайте їжу при безпечній температурі:( не зберігайте приготовану їжу надто довго, навіть у холодильнику, не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв.).

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:( використовуйте чисту або очищену воду, обирайте свіжі і незіпсовані продукти, купайтеся у безпечній воді ).

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження харчових продуктів та готових страв.

Створено: Середа, 20 вересня 2023, 06:28 | Перегляди: 0

За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в період з 01.01.2023 по 31.08.2023, який проводиться фахівцями Конотопського районного відділу «ДУ Сумський ОЦКПХ МОЗ України», на території Конотопського району зареєстровано 11 випадків гострих кишкових інфекцій

З них 5 випадків - 45% - кишкові інфекції не встановленої етіології і лише 6 випадків мають лабораторне підтвердження. Також за вищезазначений період зараєстровано 2 випадкі захворювання на сальмонельоз.

Від загального числа захворівших на гострі кишкові інфекції захворюваність дитячого населення на теритоіях громад у віці до 17 років становить 36 % (4 випадки).

В цілому епідемічна ситуація з захворюваності на кишкові інфекції на території Конотопського району залишається стабільною та керованою, харчові отруєння, спалахи та групові захворювання, як в організованих колективах, так і в побуті не реєструвалися.

Гострі кишкові інфекції — одна з найпоширеніших груп інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дитячого населення.

Зазвичай захворюваність на ГКІ спричинена бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженими продуктами харчування чи водою, а також при недотриманні правил особистої гігієни.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій продукції тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), а також немиті фрукти і овочі.

Симптоми кишкових інфекцій можуть значно варіюватися в залежності від збудника та індивідуальних особливостей організму.

Основні симптоми, які можуть вказувати на наявність кишкової інфекції,: підвищення температури, біль у животі ( може виникати в будь-якій частині живота, часто супроводжується дискомфортом та спазмами), блювота, діарея, головний біль та м’язова слабкість.

У разі проявів відповідних симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря, не варто зволікати з лікуванням, оскільки кишкові інфекції можуть бути серйозними, особливо для дітей, літніх людей та імунокомпрометованих осіб.

Вчасна медична допомога може допомогти у запобіганні ускладнень та прискорити процес одужання.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі :

1.Підтримуйте чистоту( постійно мийте руки , дезінфікуйте та мийте кухонне приладдя та поверхні, проводьте дератизаційні та дезінсекційні заходи).

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: (відокремлюйте сиру продукціїю тваринного походження від інших харчових продуктів,зберігайте продукти в закритому посуді).

3. Ретельно готуйте їжу:( проводьте якісну термічну оброку страв ).

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:( не зберігайте приготовану їжу надто довго, навіть у холодильнику, не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв.).

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:( використовуйте чисту або очищену воду, обирайте свіжі і незіпсовані продукти, купайтеся у безпечній воді ).

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження харчових продуктів та готових страв.

Конотопська районна державна адміністрація


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь