Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Реформа деінституалізації є ключовою для Мінсоцполітики і складовою частиною Плану України з відновлення

Дата: 13.10.2023 13:25
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

У фокусі дій Уряду щодо відновлення України,  – в першу чергу, – відновлення людського капіталу. 

Українські громадяни надзвичайно постраждали внаслідок повномасштабної війни, розв'язаної російською федерацією. Тому відновлення якості життя громадян, і відновлення людського капіталу в цілому, є одним з ключових пріоритетів Уряду, зокрема, Мінсоцполітики, і є важливою частиною проекту Плану України у межах програми Ukraine Facility Європейського Союзу.

Відновлення людського капіталу включає в себе посилення спроможності держави надавати своїм громадянам якісну фізичну і психологічну реабілітацію, забезпечити  належну освіту, доступ до охорони здоровʼя, створення умов для повернення наших громадян з-за кордону, - і широкий набір кроків, спрямованих на те, щоб наші громадяни могли жити якісним життям, відновитись після жахів та стресу, спричиненого війною, повернути собі можливість отримувати власний дохід і жити повноцінним життям. 

Безумовною складовою Українського плану у розділі «Людський капітал» є створення можливостей для всіх дітей, які залишились без батьківського піклування і сьогодні знаходяться в інституціях, жити в родині, отримуючи тепло і увагу в сім'ї або сімейних формах виховання.

А також - забезпечення умов для людей, які потребують догляду (наприклад, люди похилого віку, особи з інвалідністю) отримувати такий догляд не в інституціях, а вдома, чи в форматі, наближеному до родинного.

Тому реформа деінституалізації є ключовою для Мінсоцполітики - і від початку була складовою Плану України. Мова йде про реалізацію стратегії по деінституалізації як для дорослих, так і дітей. А також - про розвиток інструментів надання соціальних послуг для всіх людей, які їх потребують. І передусім - розвиток послуг з догляду як за дітьми, так і за особами з інвалідністю і особами похилого віку. 

Дякуємо громадським організаціям за увагу до цієї теми і розуміння її важливості. Внаслідок міскомунікаії виникло хибне враження, що деінституалізація поза фокусом Уряду. Але це не так.

Реформа є вкрай важливою і є складовою Плану України вже зараз. Вона має повну підтримку не тільки всередині всіх урядових структур, а й з боку Європейської комісії.

При формуванні плану ми враховували всі попередні консультації з професійними спільнотами, і далі будемо залучати громадські організації для реалізації своєї частини плану.

 

 

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60,

press@mlsp.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь