Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Ти як? Статус: ВІЛ-позитивний . Топ-5 ВІЛ-міфів.

Дата: 01.12.2023 19:57
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

Ця звістка зазвичай розколює життя людини на «до» та «після». А ви знаєте, що так не обов’язково має бути? Що діагноз, який 20 років тому звучав як вирок, сьогодні завдяки антиретровірусній терапії дозволяє навіть безпечний секс! Здивовані? Отже, розвінчуємо п’ятірку найбільш поширених ВІЛ-міфів.

❌ МІФ: із ВІЛ довго не живуть

✅ ПРАВДА: Високоактивна антиретровірусна терапія (АРТ) з розвитком науки стає більш ефективною. Сучасні препарати дозволяють наблизити тривалість життя ВІЛ-позитивних людей до середньостатичних показників здорового населення

«Я сама живу з ВІЛ-інфекцією вже майже 25 років. Коли дізналася про свій статус, лікування як такого в Україні взагалі не було. І найчастіше питання, яке ставлять люди, що телефонують за підтримкою: «Скажіть, скільки років я проживу? Я щойно дізнався, що у мене у мене ВІЛ». І моя відповідь, що 25 років я живу, працюю, консультую, маю стосунки з людиною, в якої немає ВІЛ-інфекції, що у моїх дітей немає ВІЛ-інфекції – це надихає людей», – розповіла у прямому ефірі на сторінці ГО Безбар'єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Олена Вдовенко, консультантка «рівний – рівному» з надання психологічної допомоги Гаряча лінія з питань туберкульозу та В І Л/С Н І Д.

❌ МІФ: із ВІЛ не можна займатися сексом

✅ ПРАВДА: Можна. Антиретровірусна терапія дозволяє досягти рівня, коли людина не здатна передати ВІЛ статевим шляхом

«Раніше ми давали розписку (я особисто це робила) про те, що зобов’язуємось повідомити статевого партнера про свій ВІЛ-позитивний статус. Зараз же інфікована людина нікому й нічого не повинна говорити. У світі навіть питання про це вважається нетолерантним. Якщо пацієнт має ВІЛ і приймає антиретровірусну терапію, то через деякий час досягне невимірювального вірусного навантаження, тобто він не зможе передати ВІЛ-інфекцію статевим шляхом. І доки не трапляться із цими показниками зміни – людина безпечна. Для цього достатньо виконувати всі рекомендації лікаря, приймати ліки щодня в один і той самий час. Є дуже прості умови: наприклад, не вимикати телефон, коли на ньому спрацьовує нагадування, до тих пір, поки не вип’єш пігулку. Якщо людина бере відповідальність за своє здоров'я – то і зараження інших не буде», – зазначила Олена Вдовенко.

❌ МІФ: із ВІЛ не можна годувати грудним молоком

✅ ПРАВДА: Регулярний прийом мамою антиретровірусної терапії захищає немовля від інфікування ВІЛ під час грудного вигодовування

«Зараз через війну дуже багато різних обставин. Немає достатніх можливостей, щоб перевіряти ВІЛ-інфіковану матір новонародженої дитини щомісяця, тому відповідальність покладається на самих жінок. Породіллі вирішують, будуть вони дотримуватися грудного вигодовування чи давати суміші. Але якщо у матері не вимірюється вірусне навантаження, якщо вона впевнена в тому, що не має пропусків прийому ліків, то вона може годувати дитину грудьми. Я думаю, що з часом це вже буде масово. Зараз такі випадки поодинокі, бо через війну мало хто може впевнено сказати, що не було перерв у терапії. Але я сподіваюсь, що згодом буде так, як у інших країнах, де цей досвід значно поширений», – додала Олена Вдовенко.

❌ МІФ: ВІЛ можна отримати, якщо невідомий штрикнув вас голкою

✅ ПРАВДА: для передачі ВІЛ достатня кількість крові інфікованої людини має потрапити саме у кров’яне русло здорової людини, а не на шкіру чи подряпину

«Усі чули страшилки про те, що десь хтось стоїть, штрикає голками у транспорті чи підстерігає перехожих на вулиці. І що це роблять саме ВІЛ-інфіковані, які хочуть розповсюджувати вірус: от ми захворіли, то й ви захворійте. Все це просто безглузда фантазія. По-перше, ВІЛ-інфекція не передається через подряпини, через укуси (і через укуси комах теж), вона не передається через штрикання голкою. По-друге, для того, щоб передати ВІЛ-інфекцію, необхідно, щоб у кров'яне русло людини потрапила велика крапля крові. Велика – це розміром у щонайменше 5 копійок, так, мабуть, буде всім зрозуміло. І саме у русло крові, а не на шкіру, бо й досі багато художніх фільмів підкріплюють міфи про такі зараження. Таким чином передати ВІЛ-інфекцію неможливо», – пояснює Олена Вдовенко.

❌МІФ: ВІЛ можна заразитися через побут

✅ПРАВДА: ВІЛ-інфекція не передається через спільне користування речами, предметами побуту, обійми чи поцілунки

«Був нещодавно дзвінок. Абонентка дізналася, що її родичі мають ВІЛ-інфекцію. Це все відбувалося в селі, і жінка переживала, бо ті люди бували в неї вдома. Тобто й досі у нас вирує міф, що можна у побуті передати ВІЛ-інфекцію. Ні, не можна. Ні через обійми, ні через поцілунки, ні через сльози, ні через користування туалетом, душовою кабіною ВІЛ-інфекція не передається», – підкреслила Олена Вдовенко.

ℹ️ Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Матеріал підготовлено до 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 📕 https://bf.in.ua/.../1-hrudnia-vsesvitnij-den-borotby-zi...

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь