Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

2023 ПІДСУМКИ. ЗВІТУЄ КУЛЬТУРА.

Дата: 27.12.2023 16:29
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

2023 рік – для закладів культури громади став роком єднання. Протягом року робота галузі культури Кролевеччини, крім основних завдань була зосереджена на організації благодійних заходів, спрямованих на підтримку ЗСУ.

• Закладами культури були проведені, зокрема:

цикл благодійних заходів «Все буде Україна!»,

благодійний аукціон «Мистецтво на часі»,

проєкт #НАДІЯ_НА_СВІТАНОК,

благодійний марафон демонстрації творчості закладів культури Кролевецької громади «Донатимо – Україну не втратимо!»,

благодійний танцювальний марафон до Дня захисту дітей «Даруємо емоції, підтримуємо ЗСУ»,

благодійний мюзикл «Історія циклічна».

благодійний аукціон художніх картин учнів образотворчого мистецтва

ярмарка – розпродаж виробів з полімерної глини

благодійний концерт для дітей загальноосвітніх шкіл та громади міста

благодійний концерт для батьків та учнів мистецької школи «В єдності наша сила»

воркшопи з виготовлення окопних свічок та плетіння маскувальної сітки

• Сільські заклади культури громади стали центрами волонтерської спільноти. Творчі колективи, аматори сцени, небайдужі громадяни, активно долучаються до почесної волонтерської справи, через організацію благодійних концертів, воркшопів, аукціонів та ярмарків, проводили збір продуктів харчування, одягу, в’язали шкарпетки, плели сітки, випікали смаколики, разом з дітьми виготовляли браслети та малювали малюнки для військових.

• Протягом поточного року, під час благодійних заходів було зібрано близько 350 тисяч гривень. Отримані під час заходів кошти, у співпраці з волонтерами спрямовуються на потреби воїнів, які нас захищають на фронті.

• Матеріально- технічна база:

За підтримки міського голови та депутатського корпусу коштами міського бюджету зроблено:

- встановлено вікна у спортивній залі Центру культури

- ремонт фасаду Центру культури

- заміна системи освітлення у спортивній залі Центру культури

- придбано широкоформатний плоттер та багатофункціональний принтер

- придбано крісла–мішки 15 шт. для Центру культури

- встановлено вікна у будівлі мистецької школи

- облаштовано укриття у Центрі культури та філіях

- виконані ремонтні роботи з облаштування входу до музею Кролевецького ткацтва

- проведено заходи з підготовки до опалювального сезону

- фарбування фасаду приміщення музею та вхідної групи дверей, реставрація меблів, експозиційних вітрин Краєзнавчого музею

Основна діяльність:

Центр культури:

Заклад виконує свої функції забезпечення змістовного дозвілля та сприяння творчій самореалізації, не зважаючи на виклики часу.

• Продовжує свою роботу діючий на постійній основі молодіжний хаб «Молодвіж» в Центрі культури. Локальні та камерні заходи пройшли на основі вже традиційних фестивалю живої рок-музики «Рок на селі» та фестивалю живої історії «Воргол» в селі Алтинівка та селі Воргол, за участі ведучих молодіжних рок-гуртів Сумщини та Кролевеччини.

• Заходи – флагмани 2023 року, продиктовані подіями повномасштабного вторгнення і тяжкими реаліями сьогодення – це:

- відкриття «Алеї Пам’яті та Надії» на честь загиблого героя з Азовсталі, нашого земляка Глєба Кощеєва

- церемонія відкриття меморіальної дошки земляку, Герою України Андрію Олександровичу Івашку

- урочисте відкриття фото-виставки «Моя серце сталь – має кров Азовсталь!»

- відзначення 1-ї річниці з дня створення 211-го окремого спеціального батальйону.

• Напрямок відродження автентичних традицій:

- презентація календаря з циклом обрядових борщів на рік

- імерсивна виставка до Дня української хустки «Окрилені традиції»,

- відтворення автентичного обряду часів Трипільської культури «Колодій – «бабський тиждень»

- демонстрація обряду приготування кролевецького борщу з яблуками з Чудо-яблуні,

- віртуальний екскурсійний тур до Дня туризму «Без коріння – саду не цвісти»

- сакральні традиції Велесової ночі.

• Аматорські колективи Центру культури Кролевецької міської ради брали активну участь в міжнародних, регіональних та обласних фестивалях та конкурсах, де були високо відзначені їх наполегливість, позиція віри й незламності, в питаннях творчості та любові до рідної України, в чи не найскладніший період, після повномасштабного вторгнення росії.

Мистецька школа:

• У закладі навчається 315 дітей на музичному, хореографічному та образотворчому відділеннях. На музичному відділенні діти навчаються з фаху фортепіано, скрипка, баян, акордеон, бандура, духові інструменти. З цього навчального року відкрився клас ударних інструментів. Другий рік поспіль набуває розвитку клас вокально-хорового співу.

• В 2023 році року мистецьку освіту отримали 23 учні, з них 6 випускників продовжили навчання у вищих мистецьких закладах за фахом.

• В школі діють творчі учнівські колективи, які є окрасою мистецьких заходів закладу: оркестр духових інструментів (керівник Люлін В.І.), ансамбль народних інструментів «Граївки» (керівник Бобрик О.П.), ансамбль бандуристів (керівник Овчар Л.М.), ансамбль гітаристів «Веселі козаченьки» (керівник Овчар С.В.), ансамбль скрипалів (керівники Щербань О.Д., Чередник Н.П.), хор молодших класів (керівник Подельська Т.А.), хор старших класів «Гармонія» (керівник Копейченко О.М.), хореографічний колектив «Поліські роси» (керівник Опанасенко Н.І., Теслик А.І.), вокальне тріо «Веселі нотки» (керівник Копейченко О.М.) та вокальне тріо «Ми разом» (керівник Подельська Т.А.).

• Протягом 2023 року учні та творчі колективи школи брали активну участь у конкурсах різних рівнів. У 23 міжнародних конкурсах – 50 призових місць, 14 всеукраїнських конкурсів - 32 призових місця, 6 обласних конкурсів – 36 призових місць, у 2 районних конкурсах – 2 призові місця.

• Важливу роль у розвитку творчої особистості дітей відіграють постійні виставки художніх робіт учнів, персональні виставки, що проходять як у закладі, так і поза його межами (викладачі Чуприна В.М., Філатова Н.В., Слухай А.С.). Всього учнями та викладачами було підготовлено 11 виставок художніх робіт.

Музей кролевецького ткацтва:

• Музей налічує 3107 предметів основного фонду та 286 науково-допоміжного. Музейні фонди за рік поповнилися 40 музейними предметами.

• Протягом року проведено 82 екскурсії. Загальна кількість екскурсантів склала 1403 особи з міст Суми, Конотоп, Шостка, Київ, Чернігівщина, Харків, Одеса, Миколаїв, Донецьк, Луганськ, Львів, Івано-Франківськ.

• Організація та участь у заходах локального, обласного, та всеукраїнського рівня:

- Персональна виставка Валентини Мироненко – майстра кролевецького переборного ткацтва, члена спілки майстрів народного мистецтва України.

- участь у проєкті «Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини», розпочато співпрацю з Конотопським ліцеєм №1.

- участь у фундації Олени Зеленської в частині розробки орнамента та виготовлення сувенірних рушників для проведення урочистих заходів у Японії за участю майстрині-носія НКС Валентини Мироненко.

- відкриття виставки робіт народного художника України Сергія Нечипоренка.

- онлайн-зустріч з представниками консульства України у місті Едмонтон (Канада) з теми історія виникнення кролевецьких рушників та розвиток ткацтва на Кролевеччині.

- онлайн-зустріч з представниками української діаспори у Каліфорнії з нагоди підготовки та проведення виставки, присвяченій українській культурі.

- участь у фестивалі "ЖИВА КУЛЬТУРА - ЖИВИЙ СВІТ", присвяченому 20-й річниці Конвенції ЮНЕСКО 2003 року про охорону нематеріальної культурної спадщини у м.Київ

- участь у фестивалі Higashihiroshima International Festa 2023 (Сайджо, Хіросіма - Saijō, Hiroshima) за участі представників японських громадських організацій, студентської молоді, діячів культури і громадськості де представляли елемент НКС «Кролевецьке переборне ткацтво».

- участь у круглому столі з МИНТУС Людмилою з нагоди присвоєння Міжнародного звання "Світовий майстер 2023" від World Masters Committee (Сеул, Республіка Корея) в номінації «ткацтво».

- спільний захід з Центром позашкільної освіти Кролевецької міської ради в рамках проекту « Сучасний музей, як частинка духовного збагачення».

- проєкт «Від зернини до тканини» , майстер-клас учням 9 класу Кролевецького ліцею №3 з випікання житнього хлібу.

Краєзнавчий музей:

• За 2023 рік краєзнавчий музей відвідало 1043 особи, проведено 53 екскурсії (з них поза музеєм – 7); організовано 25 тимчасові виставки (з них офлайн – 22, онлайн - 3). Протягом року велася онлайн-рубрика «З історії одного експонату».

• Загальна кількість музейних публікацій - 9, із них 4 наукові публікації, 6 статей у газеті «Кролевецький вісник».

• Взяли участь у 10 наукових конференціях, семінарах, круглих столах. Провели 27 науково-освітніх заходів (майстер класи, зустрічі з музейниками, обмін досвідом, творчі зустрічі з художниками, уроки пам'яті).

• Загальна кількість музейних предметів (всього) – 10379 одиниць, в тому числі основного фонду – 7623 одиниць; науково-допоміжного – 2756 одиниць. Спільно з колегами Музею Кролевецького ткацтва досліджували, відтворювали традиції, підвищували кваліфікацію.

• Відповідно до рішення сесії Кролевецької міської ради від 03.11.2023 з 1 січня 2024 року у Кролевці буде створено музей Миколи ЛУКАША – філію Краєзнавчого музею Кролевецької міської ради.

Публічна бібліотека:

• Основні показники роботи бібліотек:

кількість користувачів – 10829 осіб

кількість книговидач – 210678 прим.

кількість відвідувань – 60504

Бібліотечний фонд складає 307846 прим. документів, в т. ч. державною мовою – 157579 прим. (51 %). У фонд бібліотек у звітному році надійшло 871 примірник, з яких 593 – книги.

• У співпраці з іншими закладами культури та освіти організовано та проведено культурно- мистецькі заходи, зокрема:

- «Біла тростина» - для людей з вадами зору

- «Від серця до серця – стежина добра» - захід до дня людей з інвалідністю

- конкурс читців, присвячений пам’яті Т.Г. Шевченка

- літературний конкурс, присвячений пам’яті М.О. Лукаша

• Виконуючи функції просвітницьких, освітніх та культурно-дозвіллєвих установ, бібліотеки пропонували користувачам різноманітні заходи, тому більшість історичних подій, ювілеїв видатних діячів, письменників, сучасні проблеми розвитку держави не залишилися не поміченими. Всі знаменні та пам’ятні дати були представлені користувачам за допомогою найрізноманітніших традиційних та інноваційних форм роботи.

• Завжди з радістю і щирим серцем працівники бібліотеки приходять в гості до підопічних Кролевецького будинку-інтернату для людей похилого віку та інвалідів. Напередодні свята Водохреща було проведено народознавчий вогник «Намисто новорічних див», з нагоди Дня Європи – пізнавально-розважальну програму «Разом з Європою – до Перемоги», до Міжнародного дня людей з інвалідністю – годину спілкування «Від серця до серця – стежина добра».

• Постійна співпраця з освітніми закладами міста – один з показників успішної роботи бібліотеки щодо просвітництва з найрізноманітніших напрямків. У звітному році також розпочалася активна співпраця з «Be Smart: цифрові навчальні центри».

• Неодноразово в читальному залі відбувалися творчі зустрічі членів організації ветеранів Кролевецької міської територіальної громади («Струни душі Миколи Калюка», «Акварелі життя Олекси Грищенка», презентація книги І. Балабона).

• З метою збереження та формування активної життєвої позиції людей старшого віку на базі Публічної бібліотеки проходять заняття Університету третього віку, студенти якого мають можливість отримувати необхідні у сучасному світі знання, відчувати себе потрібними, реалізовувати свій творчий потенціал.

• Бібліотека забезпечує всі необхідні умови готуватися до занять, використовувати наукові, пізнавальні, методичні матеріали, користуватися Інтернет-ресурсами.

Щиро дякуємо за можливість працювати воїнам-захисникам, що боронять Україну, міському голові Віктору Лехману, депутатському корпусу міської ради, депутатам обласної ради Володимиру Гороху, Олександру Слюсарю, волонтерам, меценатам, всім поціновувачам культури та мистецтва.

Більше фото тут  https://www.facebook.com/photo/?fbid=758843486285044&set=pcb.758853286284064


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь