Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

У Національному музеї декоративного мистецтва України зберігається унікальний ювілейний рушник, виконаний на фабриці художнього ткацтва у м. Кролевці

Дата: 03.01.2024 10:45
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

У Національному музеї декоративного мистецтва України зберігається унікальний ювілейний рушник, виконаний на фабриці художнього ткацтва у м. Кролевці Сумської обл. На білому тлі червоними нитками виткані вазони, птахи, геометричні орнаменти. На рушнику є дата «1979 р.» і написи з обох сторін: «ДМУНДМ», «25 РОКІВ». Присвячений він 25-річчю створення нашого музею, який на той час йменувався Державним музеєм українського народного декоративного мистецтва. 2024 рік для музею теж ювілейний – йому виповнюється 70 років!

Ім’я виконавиці рушника – Меланія Романівна Даценко (1924–2006).

Народилася мисткиня 2 січня 1924 р. у м. Кролевці Сумської обл. Навчалася в Кролевецькому технікумі художніх промислів, який закінчила у 1939 р. До 1980 р. працювала на Кролевецькій фабриці художнього ткацтва.

Перш за все відома завдяки рушникам, виконаним у традиціях кролевецького ткацтва, і вважається однією з визначних художниць цього осередку. Авторка і виконавиця декоративних тканин і панно. З 1957 р. брала участь у багатьох обласних, всеукраїнських і міжнародних виставках.

У колекції Національного музею декоративного мистецтва України зберігаються 9 творів художниці – рушники, виконані ручним човниковим ткацтвом, у техніці одностороннього перебору з вибором.

Людмила Тихонова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь