Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Профілактика грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ). Рекомендації фахівців

Дата: 02.02.2024 11:23
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щороку практично кожний шостий мешканець України захворює на грип та ГРВІ.

Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом.

Важка форма перебігу хвороби характеризується швидко прогресуючою первинною вірусною пневмонією, яка, на відміну від бактеріальної пневмонії, не чутлива до антибіотиків і без правильного лікування може призвести до летального результату протягом 24 годин після появи перших ознак ускладнення.

Грип та і інші гострі респіраторні вірусні захворювання передаються повітряно-крапельним шляхом і вражають органи дихання. З метою профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій фахівці рекомендують:

- Уникати контактів з хворими, оскільки джерело віруса – хвора людина;

- Обмеження відвідувань натовпів, Щоб не контактувати із хворими у транспорті - не лінуйтеся пройти зупинку пішки по свіжому повітрю. Так само не варто зайвий раз навідуватися до магазинів в та торгівельних центрів!;

- Використання маски;

Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом. Міняти її необхідно, щойно стане вологою. Використовувати маски на вулиці - взагалі немає сенсу. Віруси не виживають у прохолодному, вологому повітрі назовні, проте гарно себе почувають у теплих сухих приміщеннях - тому не забувайте їх провітрювати.

- Дотримуйтесь правила гігієни

Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час від часу торкається руками, на яких можуть зберігатись в активному стані віруси, що залишились від дотиків рук хворих людей на поручнях, дверних ручках тощо. Тому, не торкайтеся без потреби свого обличчя. У період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом або обробляйте їх дезінфікуючим розчином із вмістом спирту (дезінфікуючі спреї, гелі та гігієнічні серветки).

- Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж декількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

- Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.

- У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина).. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути захворювання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь