Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

«СЛОВА, ЩО НАС ЗБАГАЧУЮТЬ». Бібліотекарі Публічної бібліотеки провели мовний колаж для учнів навчальних закладів Кролевеччини.

Дата: 21.02.2024 11:42
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

Мовний колаж «Слова, що нас збагачують»

Напередодні відзначення Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі Публічної бібліотеки Кролевецької міської ради Галина Левченко та Людмила Больба провели для учнів Кролевецького ДПТНЗ ВПУ №23 мовний колаж «Слова, що нас збагачують».

21 лютого ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Мова – духовний скарб нації. Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Міжнародний день рідної мови започаткували у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. За даними цієї організації, сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Кожна нація вважає свою мову найліпшою. Та одне беззаперечне – українська найстародавніша.

Переживаючи то бурхливий розквіт, то цензурне обміління, вона винесла до теперішніх поколінь перлини староукраїнських неповторних слів (наприклад, “позаяк”, “паляниця”, “уста”). Любов і пошана до мови виховуються з дитинства, пам’ятаймо про це.

Коли народилася мова? Тоді, коли й народилося людство. А може, раніше? У співі вітру, в мелодіях морських хвиль, у весняних щебетаннях птаства, чи у літньому розмаїтті квітучих ланів. Кожна квітка має не тільки своє забарвлення, а й свій голос. Мова – великий дар природи. Мова – найдорожче, що є у кожного народу. Відберіть у людини мову і вона здичавіє… Український народ виколисав мову в своєму серці, зігрів теплотою душі і віддав у спадок нам.

Як і раніше, очевидна істина: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну, посилювати обороноздатність держави – наше спільне завдання.

Більше фото тут https://www.facebook.com/photo/?fbid=709451728056687&set=pcb.709451954723331


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь