Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

На Сумщині евакуація з прикордоння проводиться планово та організовано

Дата: 20.03.2024 17:20
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

Про безпекову ситуацію в громаді та проведення заходів з евакуації, а також необхідність примусової евакуації з громади сімей з дітьми розповів під час брифінгу в Офіційному медіацентрі начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ

💬Очільник області повідомив, що у 2024 році ситуація з обстрілами на прикордонні Сумщини значно погіршилась. У 2023 році у Сумській області було здійснено більше 8 тисяч обстрілів, з них ракетних – 2, авіаударів – 123, ударів БПЛА типу «Шахед» – 20 застосування FPV-дронів – 45. А за січень – березень 2024 року – 3225 обстрілів, з них ракетних – 15, авіаударів – 234, ударів БПЛА типу «Шахед» - 25, FPV-дрони – 186.

💬«Ми бачимо, що ворог, починаючи з січня 2024 року, значно наростив кількість авіаційних ударів, літаками, безпілотною авіацією, ракетами. Основна мета цих ударів – цивільна інфраструктура. Майже 300 приватних будинків було пошкоджено ворожими обстрілами, 67 багатоповерхівок, 118 енергетичних об’єктів, – сказав Володимир Артюх. – Внаслідок обстрілів протягом 2023 року загинуло 85 людей, з них 3 дітей. Поранено 180 людей, із них 1 дитина. Лише за 2,5 місяця цього року загинуло 35 та поранено 79 людей, з них 7 дітей».

◼️Значно потерпає від ворожих обстрілів все прикордоння, та найбільше Великописарівська громада. Зокрема, у населених пунктах Великописарівської громади – Попівці та Лукашівкці – руйнування досягає 90%. Сама Велика Писарівка зруйнована на 40%: постраждав центр громади – пошкоджені школа, адміністративна будівля, суд, поліція, бібліотека тощо.

☝️З 13 по 19 березня 2024 року з смт Велика Писарівка здійснено організовану евакуацію 299 осіб, з них 29 дітей. І сьогодні ще близько 30 осіб евакуюється з Великописарівської громади.

💬«Евакуація проводиться організовано, згідно з визначеним планом. Більшість жителів розміщуємо в Охтирській громаді, яка надала пристойні місця, харчування, медичне забезпечення. З людьми працюють психологи. У громаді працюють громадські і міжнародні організації, які забезпечують жителів Великописарівки продовольством і засобами гігієни. Є питання по жителях, які мешкають в населених пунктах фактично на нулі. Але я наголошую, що евакуація мешканців 5-кілометрової зони проходить на Сумщині з липня 2023 року. І там фактично все населення евакуйоване. На жаль, залишились люди, які відмовлялись від евакуації, а сьогодні Збройні Сили там проводять операцію з евакуації, а фактично порятунок людей, ризикуючи своїм життям», – додав очільник області.

👉У Великописарівській громаді налічується близько 80 сімей з дітьми. За рішенням Ради оборони Сумської області подані документи для прийняття рішення керівництвом країни для проведення примусової евакуації дітей з Великописарівської та Середино-Будської громад.

💬«Це серйозне питання, нам допомагають відповідні структури в уряді, зараз надали сприяння щодо переміщення таких сімей з дітьми в західні регіони України. І коли буде прийняте рішення про примусову евакуацію сімей з цих двох громад, ми знаємо, куди вони поїдуть. У 6 західних областях України створені умови і для навчання дітей, і проживання таких сімей і психологічного їх розвантаження», – підкреслив Володимир Артюх.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь