ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ
Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та
захисту споживачів був проведений аналіз причин виникнення ботулізму з початку
2024 року. За результатами розслідування встановлено, що випадки ботулізму
пов’язані із вживанням м’ясної та овочевої консервації домашнього виготовлення,
риби домашнього виготовлення, в’яленої риби, придбаної у місці стихійної торгівлі,
рибної продукції, придбаної в магазині.
Зважаючи на неодноразове фіксування випадків ботулізму з початку 2024 року,
на жаль зареєстрований і один летальний випадок, Головне управління
Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує споживачам харчових
продуктів про необхідність негайно звертатись до лікаря при найменшій підозрі на
ботулізм! Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного
лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного
антитоксину.
Ботулізм - гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене споживанням
продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляє бактерія Clostridium botulinum.
Збудник ботулізму широко поширений в природі (у ґрунті, прибережному мулі, піску
берегів через що прісноводна риба часто являється джерелом зараження людини
ботулізмом).
Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних
умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Якщо, наприклад,
консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною
(наприклад, поліетиленовою м'якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої
анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж така
скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту
можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі
недотримання інших умов стерилізації.
Найчастіші симптоми ботулізму:
порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, відчуття
«грудки» у горлі, біль під час ковтання, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість);
загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно
підвищитись температура, біль у животі;
пригнічення функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії
смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;
у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від
їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.
Профілактика ботулізму. Для того, щоб вберегтися від ботулізму:
ретельно дотримуйтесь технології приготування копченостей, солінь,
консервованих продуктів в домашніх умовах.
не купуйте кров'яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину,
шинку, консервовані гриби у випадкових осіб.
Уникайте споживання харчових продуктів:
якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним
чином;
якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!