АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!!! ЗАВЖДИ БУДЬТЕ НА СТОРОЖІ
З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та недопущення
занесення африканської чуми свиней на території громади Конотопське районне
управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області
рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи
профілактики недопущення АЧС.
Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней (АЧС)?
АЧС - це:
гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої
тварини до іншої);
вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);
хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як
завжди);
хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).
Як відбувається зараження свиней:
- шляхом безпосереднього контакту
- опосередковано: через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й
утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та
обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів, що містять
продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Африканська чума свиней є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней,
оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками,
зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для
свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних
досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи
виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для
блокування її розповсюдження. В той же час вірус африканської чуми свиней не
становить небезпеки для людини.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:
- утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- не купувати тварин, а також харчові продукти у місцях стихійної торгівлі;
- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу
та працівникам свиноферм;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти
забою;
- не використовувати для годівлі свиней зернові, зібрані з полів щонайменше за
21 день до їх використання для годівлі.
Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня?
У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи
загибелі свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу,
яка знаходиться на адміністративній території.
Пам’ятайте, що лише дотримання перерахованих правил може вберегти
господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати,
захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.
Конотопське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби