Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

ЩОДО ТАРИФУ (ЦІНИ) НА УПРАВЛІННЯ БАГАТОКВАРТИРНИМИ БУДИНКАМИ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ КРОЛЕВЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 09.07.2024 13:55
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

КП «Кролевецька ЖЕК» доводить до відома співвласників багатоквартирних будинків про намір здійснити коригування ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком із 01 серпня 2024 року
Необхідність коригування ціни виникла у зв’язку із збільшенням вартості складових послуги з управління, а саме, збільшення розміру заробітної плати до рівня мінімальної заробітної плати, яка встановлена Законом України про Державний бюджет України на 2024 рік, і становить 8000,00 грн. із 01.04.2024р.
Водночас, чинними законодавчими актами не встановлено мораторій на зміну (підвищення) тарифів на послугу з управління багатоквартирним будинком/утримання будинку та прибудинкової території.
Необхідність перегляду тарифів зумовлена постійною зміною вартості складових, які впливають на собівартість послуги з управління багатоквартирним будинком/утримання будинку та прибудинкової території.
Тобто, якщо змінились ціна на електричну енергію з 1,68 грн/кВт·год. до 2,64грн/кВт·год., відповідно виникає необхідність у перегляді тарифу на послугу з управління багатоквартирним будинком/утримання будинку та прибудинкової території з урахуванням актуальних цін складових собівартості цих послуг.
Повідомляємо Вам, що у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, зміною рівня інфляції, значним зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, електропостачання, матеріально-технічні ресурси та обладнання, які закуповує наше підприємство для надання належної якості послуг з прибирання та обслуговування внутрішньобудинкових мереж багатоквартирного будинку, з 01.08.2024 року відбудеться коригування ціни на послуги з управління багатоквартирним будинком. 
Важливо врахувати те, що кошторис витрат на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій були встановлені ще у 2019 році і на протязі останніх п'яти років комунальним підприємством жодного разу не коригувалися.
Стаття 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» говорить про те, що функції з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку) за рішенням співвласників. Відповідно до частини п’ятої статті 13 цього Закону у разі,  якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.
   Надавачами послуг у місті Кролевець на сьогодні є КП Кролевецька ЖЕК (директор - Євген Тригуб), яке обслуговує 70 багатоквартирних будинків та приватне підприємство "ПО УПРАВЛІННЮ ЖИТЛОМ "ЖИТЛКОМСЕРВІС"" (директор Ольга Хальоса), обслуговує 14 будинків.
    Фактично, стати управителем може фізична особа-підприємець або юридична особа, які мають відповідні коди видів економічної діяльності (КВЕДи), відповідний сертифікат управителя та готові утримувати будинки. Офіційно в місті Кролевець на даний час також зареєстровано ще два управителя ФОП Козачинський, ТОВ "Синергія Дому".

   Але не кожен ФОП або юридична особа є управителем. Для того, щоб отримати цей статус, така особа має бути обрана управителем за рішенням співвласників або призначена за результатами конкурсу. Рішення щодо цього питання вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Напротязі травня-червня місяця управителем КП Кролевецька ЖЕК здійснюються зустрічі з співвласниками багатоквартирних будинків, на яких директор підприємства звітує про виконану роботу за останній рік, проводить роз'яснювальну роботу щодо участі в програмі підтримки багатоквартирних будинків на 2024 рік та щодо необхідності коригування тарифу на послугу з управління багатоквартирним будинком
Щодо приведення тарифу у відповідність з ринковими цінами на електроенергію, матеріальні ресурси та підвищення розміру заробітної плати роз’яснюємо, що у разі зміни протягом строку дії договору на управління вартості послуг обсягу окремих витрат, з причин, що не залежать від Управителя, корегування вартості послуги не потребує узгодження із співвласниками. 
Мета коригування – надання якісних послуг споживачам. Без коригування ціни на послугу з управління сьогодні, надання послуги в майбутньому буде неможливе. 
В такому випадку про зміну вартості послуги Управитель повідомляє співвласників із зазначенням причин і відповідних обґрунтувань, шляхом публікації в ЗМІ та в місцях загального користування.
Управителем було додержано вимоги щодо порядку взаємного інформування сторін діючого Договору, обґрунтування були опубліковані на офіційному сайті та розміщені в місцях загального користування. Крім того, на зворотному боці платіжних квитанцій, надруковано обґрунтування та дати з якої буде застосовано корегований тариф.
  Якщо у мешканців будинку немає бажання піднімати тариф, або ви незадоволені роботою управителя, маєте право змінити на іншого. Якщо маєте бажання змінити управителя, ви можете звернутися на гарячу лінію відділу ЖКГ (+380 (98) 425 05 94), де вам нададуть роз’яснення і проконсультують як це зробити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь