A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Місцеві вибори будуть проходити під контролем парламентської більшості

Дата: 13.08.2020 09:57
Кількість переглядів: 555

Центральна виборча комісія 11 серпня опублікувала постанову про склад територіальних виборчих комісій на Сумщині. Майже третину керівних посад у територіальних виборчих комісіях на Сумщині займатимуть “Слуги народу”, – про це йдеться у сюжеті Суспільного

На подання своїх кандидатур політичні партії мали 10 днів: з 27 липня до 5 серпня. Про те, як формували їх склад розповіла секретарка обласної виборчої комісії Світлана Положій.

За її словами, обов’язково політичні партії, які представлені в Верховній Раді, а також групи, створені в Верховній Раді, подають два кандидати, третій – за жеребкуванням. “Усі інші партії, зареєстровані в регіоні, подають по одному кандидату в члени комісії на жеребкування. ЦВК призначає голову, заступника і секретаря. Це – відмінність від місцевих виборів 2015 року”, – говорить вона.

Суспільне проаналізувало керівні посади у ТВК, а саме від яких партій обрані голови, заступники та секретарі. У Сумській обласній ТВК головуватиме представник партії “Слуга народу”. Заступник представлятиме опозиційну платформу “За життя”, а секретар – від “Європейської солідарності”.

У п’яти районних територіальних виборчих комісіях, з 15-ти керівних місць, п’ять зайняли представники “Слуг народу”, чотири – “Європейської солідарності”, “За майбутнє” – три людини, по одному – від “Батьківщини” – та опозиційної платформи за життя.

З 45 керівних посад у 15 міських виборчих комісіях – найбільше – 13 – зайняли представники партії “Слуга народу”, на другому місці, із дев’ятьма посадами – Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, 8 місць зайняли представники “Опозиційної платформи”. Шість представників – від “Європейської солідарності”, Партію “Рідне місто” у керівництві міських ТВК представлятиме три людини, два представники – “Нашого краю”. І по одному кандидату матимуть партії “Сила і честь”, “УДАР Віталія Кличка” та “Солідарність жінок України”.

За словами координаторки громадської мережі “Опора” в сумській області Ольги Коренєвої, багато хто з членів комісій – з досвідом, тобто вони працювали на попередніх кампаніях. “Дехто – кілька кампаній, тому можемо говорити, що є такі вже експерти в роботі членами комісій”, – зазначила вона.

Кандидатка політологічних наук Андріана Костенко говорить, що керівництво ТВК фактично складається з парламентських фракцій. “Місцеві вибори будуть під контролем парламентський політичних сил. Відсутні представники місцевих політичних партій, тобто тих партій, які не представлені у Верховній Раді, але представлені у Сумській міській раді”, – сказала вона. За її словами, тенденції свідчать про те, що не відбулась виборча децентралізація. Місцеві вибори будуть проходити під контролем парламентської більшості.

Вибори 25 жовтня відбуватимуться до обласних, міських, сільських і селищних рад. Вибори до районних рад наразі не призначені.

Нагадаємо:

  • Виборчий процес стартує 5 вересня: за 50 днів до початку виборів.
  • З 15 до 29 вересня територіальні виборчі комісії реєструватимуть кандидатів.
  • На наступний день після реєстрації починається агітаційний процес.
  • 23 жовтня – останній день агітації. 25 жовтня українці робитимуть свій вибір.
  • Остаточні підсумки дня голосування ЦВК має оголосити до 3 листопада.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь