A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ КОНОТОПСЬКЕ УПРАВЛІННЯ

Дата: 28.08.2020 14:19
Кількість переглядів: 508

Фото без опису

 

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області просить розмістити інформацію для оприлюднення на  Вашому вебсайті:

 

Своєчасна сплата єдиного соціального внеску - гарант права громадян на захист

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, гарантом права громадян на соціальний захист, зокрема, на соціальні виплати на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення є своєчасна сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі ЄСВ).

На сьогодні єдиний соціальний внесок по Сумській області за найманих працівників сплачують 38360 фізичних та 24564 юридичних осіб. Так, по єдиному соціальному внеску за період січень-липень 2020 року страхувальники області сплатили до бюджету 2 917,4 млн грн, що більше на 145,4 млн грн, аналогічного періоду минулого року.

На жаль, є такі платники податків, які протягом тривалого періоду не сплачують єдиний внесок. На сьогоднішній день заборгованість зі сплати ЄСВ в цілому по Сумській області становить 259,1 млн грн, в тому числі в тому числі борг фізичних осіб-підприємців -114,0 млн гривень. Роботодавці, не виконуючи норми Закону, не лише порушують платіжну дисципліну, спричиняючи нестачу коштів для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам, а і позбавляють осіб, які у них працюють, права на соціальний захист при настанні страхового випадку.

Із внесенням змін до законодавства про пенсійне забезпечення вагомого значення набув страховий стаж. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення. За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій мінімального страхового внеску. Тільки після повного розрахунку роботодавця, ці місяці будуть зараховані до страхового стажу.

Наголошуємо: період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

Акцентуємо увагу що законодавством не передбачено можливості самостійної сплати заборгованості ЄСВ по його заробітній платі. Це може і зобов’язаний  зробити лише роботодавець в однакових частках для усіх робітників підприємства.

На противагу найманим працівникам, за яких роботодавець сплачує єдиний соціальний внесок, підприємцям необхідно самостійно дбати про зарахування періоду діяльності до страхового стажу щоб не позбавити себе права на пенсію та інші соціальні гарантії.

Звертаємося до суб’єктів господарювання погасити заборгованість зі сплати ЄСВ та не допускати в подальшому виникнення боргу. З метою недопущення виникнення та зростання штрафних санкцій та пені, платник самостійно може дізнатись про наявність/відсутність заборгованості в такий спосіб: звіривши розрахунки в Центрі обслуговування платників за місцем його реєстрації; скориставшись власним «Електронним кабінетом платника податків» за умови наявності особистого ЕЦП; скориставшись послугою «Дізнайся більше про свого бізнес партнера» на сайті ДПС України та субсайті територіальних органів ДПС.

Погашення боргу з ЄСВ це отримання впевненості у завтрашньому дні!

 

Фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється ПРРО щоденно

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що фіскальний звітний чек – це документ встановленої форми, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний фіскальний звітний чек) програмним реєстратором розрахункових операцій (далі – ПРРО), який містить дані денного звіту, під час створення якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься відповідно до фіскального сервера Державної податкової служби.

Норма визначена Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», який набрав чинності 01.08.2020.

Отже, фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється ПРРО щоденно. Z-звіт може бути сформованим в електронній формі або роздрукованим. Фіскальний звітний чек ПРРО підлягає реєстрації (фіскалізації) на фіскальному сервері Державної податкової служби України (далі – фіскальний сервер). Після передачі до фіскального сервера Z-звіту і отримання відповідно підтвердження від фіскального сервера, його зберігання відбувається за бажанням суб’єкта господарювання в зручний для нього спосіб.

 

Про автоматичну систему зіставлення показників обсягів обігу пального

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області повідомляє, що з 17 серпня 2020 року розпочато роботу системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового. Тобто наразі при проведенні перевірок повністю виключено людський фактор та можливість корупційних проявів.

Відповідно до ст. 233 Податкового кодексу України при зіставленні здійснюється порівняння показників із системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕА РПСЕ) у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД, акцизних складів та розпорядників акцизних складів з: показниками Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального; показниками Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового щодо обсягів обігу спирту етилового.

При зіставленні допускаються розбіжності не більше ніж на 5 відсотків обсягу обігу або залишків пального  чи не більше ніж на 2 відсотки об'єму відповідного резервуара.

Результати автоматичного співставлення платник акцизного податку може отримати, подавши запит на отримання в електронному вигляді повідомлення про результати зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів та залишків обігу спирту етилового в електронному вигляді (форма J/F 1305801) з можливістю вибрати період зіставлення та уніфікований номер акцизного складу. На підставі результатів зіставлення суб’єкти господарювання можуть скласти та зареєструвати документи, необхідні для усунення розбіжностей.

 

Порядок інформаційної взаємодії органів ДПС та банків

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома, що наказом Міністерства фінансів України від 18.05.2020 № 217 затверджено Порядок інформаційної взаємодії органів Державної податкової служби України та банків у процесі передачі інкасових доручень  в електронній формі, який набирає чинності 31 січня 2021 року.

Наказ № 217 опубліковано в Офіційному віснику України від 31.07.2020 № 59 та оприлюднено на офіційному вебпорталі ДПС. Документ врегульовує механізм інформаційної взаємодії при формуванні органами ДПС інкасових доручень в електронній формі, перевірці таких інкасових доручень Казначейством та/або його територіальними органами, їх транспортуванні до банків платників з використанням телекомунікаційних мереж з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг, а також при виконанні (частковому виконанні) або невиконанні банками платників таких документів тощо.

Запровадження такої інформаційної взаємодії дозволить оптимізувати процедуру доставки електронних інкасових доручень (розпоряджень) до банків платників, підвищити ефективність використання робочого часу державних службовців, а також зменшити витрати бюджетних коштів та часу, необхідних на доставку відповідних документів у паперовому вигляді.

Також повідомляємо, що списання банком коштів з рахунків платників податків/суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, здійснюється відповідно до глави 11 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 за № 377/8976 (зі змінами).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь