A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Початок опалювального періоду під загрозою зриву: заборгованість теплопостачальних підприємств Сумщини перед НАК «Нафтогаз України» сягнула 473 млн грн

Дата: 28.08.2020 14:48
Кількість переглядів: 3006

Фото без опису

 

У галузі теплопостачання напередодні опалювального періоду 2020-2021 р. дуже великі ризики неотримання газу взагалі, або відключення їх від газу в зимовий період. Така ситуація склалась через безпрецедентну, рекордні за всю історію України, заборгованість державних та комунальних підприємств теплоенергетики у майже в 45 млн грн за природний газ. Про це повідомляють у прес-службі АТ “Сумигаз”.

Проблеми «тепловиків» довгий час ігнорувались в частині збитковості діючих тарифів. Проблема накопичення боргів теплопостачальних та теплогенеруючих організацій перед постачальником природного газу за природний газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води побутовим споживачам, носить системний та довготривалий характер.

На даний час, проблема розрахунків теплопостачальних та теплогенеруючих підприємств за спожитий ними природний газ задля забезпечення потреб населення зайшла у глухий кут.

Значна частина боргів теплопостачальних організацій сформована пенями та штрафами, нарахованими на існуючу заборгованість. Ці виплати не передбачені в діючих тарифах підприємств і тільки ще більше ускладнюють стан галузі. Так підприємства ТКЕ Сумщини боргують за газ 473 млн грн, серед яких лише 117 млн грн заборгованість за 2020 рік.

Усі ж кошти, які «тепловики» отримують за оплату наданих послуг одразу ж перенаправляють на погашення заборгованостей попередніх періодів.

Один з варіантів оздоровлення галузі теплопостачання – різке підняття цін та тарифів напередодні опалювального періоду як мінімум в 2,5 рази.

Проте, наприклад, для оздоровлення ринку електроенергетики та збереження цін на електрику на діючому рівні в липні Верховна Рада приняла рішення списати борги на суму 30 млрд грн. Аналогічне рішення Верховної Ради по відношенню до ринку газу не потребує коштів з держбюджету, та стабілізує ТКЕ для сталого проходження опалювального сезону без різкого зростання тарифів та цін.

Нині у Верховній Раді є зареєстрований проєкт Закону №3800-1 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу». Цей проект системно та всебічно підходить до питання вирішення боргів у галузі. Мільйони українських домогосподарств очікують на вчасний початок опалювального періоду та розраховують на активну участь та підтримку держави у цьому процесі, адже пересічні українці не мають сплачувати за прорахунки органів державної влади.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь