Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Розслідування випадків гострого професійного захворювання у медичних працівників

Дата: 10.02.2021 08:37
Кількість переглядів: 1923

Фото без опису

Соціальний захист кожної людини є безумовним пріоритетом  Конотопського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області(далі – відділення) в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Найбільшу небезпеку зараження вірусом відчули на собі медичні працівники нашого регіону. Саме вони перебувають на передовій лінії реагування на спалах COVID-19 і наражені на ризики, які загрожують зараженням та становлять небезпеку їхньому здоров'ю.

Міністерство охорони здоров’я України у листі від 06.04.2020 №05.1-08/9247/2-20 та Державна служба України з питань праці у листі від 07.04.2020 №2480/1/3.5-20 зазначили, що лабораторно підтверджені випадки інфікування  COVID-19 медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337 (далі – Порядок). Згідно з пунктом 6 Порядку заклад охорони здоров’я зобов’язаний невідкладно передати з використанням засобів зв’язку (факс, телефонограма, електронна пошта) та протягом доби на паперовому носії екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на гостре професійне захворювання (отруєння) на виробництві за затвердженою формою. При встановленні у медичного працівника діагнозу гострого професійного захворювання (проведення епідрозслідування випадку інфікування медпрацівника лікарем-епідеміологом, встановлення діагнозу гострого професійного захворювання або його відсутність лікарем-інфекціоністом та профпатологом) роботодавець  складає повідомлення про нещасний випадок/гостре професійне захворювання (отруєння) згідно з додатком 2 до Порядку.

За підсумками 2020 року у структурі виробничого травматизму регіону галузь охорони здоров’я склала 93,7 % від усіх повідомлень про нещасні випадки, з них 93% – випадки гострого професійного захворювання на COVID-19. До Конотопського відділення за період епідемії внаслідок коронавірусної інфекції надійшло 148 повідомлень від роботодавців про клінічно підтверджені випадки гострого професійного захворювання медичних працівників внаслідок зараження коронавірусною інфекцією COVID-19. По шести випадках розслідування завершено. На сьогоднішній день 81% від усієї кількості незавершених розслідувань не закінчені через відсутність висновку профпатолога. 26 випадків на стадії складання акту форми Н-1.

Комісією з розслідування розробляються заходи щодо запобігання подібним гострим професійним захворюванням, у тому числі пропозиції щодо внесення змін до нормативних актів з охорони праці. Лікувальний медичний заклад повинен виконати всі профілактичні заходи і повідомити у визначений термін про результати до відділення.

Слідкуйте за новинами на каналі: https://t.me/kroleveckagromada_info 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь