A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

ЯК ОТРИМАТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО СТАН РОЗРАХУНКІВ ПЛАТНИКА З БЮДЖЕТОМ ЧЕРЕЗ ЕЛЕКТРОННИЙ КАБІНЕТ ТА СПЛАТИТИ ПОДАТКИ БЕЗ ПОМИЛОК!

Дата: 15.09.2021 11:29
Кількість переглядів: 1610

 

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників на можливість отримати інформацію про СТАН РОЗРАХУНКІВ З БЮДЖЕТАМИ ТА ЦІЛЬОВИМИ ФОНДАМИ через приватну частину Електронного кабінету платника.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний портал ДПС. Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Для отримання витягу щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами платник податків має можливість надіслати Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетом та цільовими фондами через приватну частину Електронного кабінету, меню «Заяви, запити для отримання інформації». У верхній панелі встановлюється відповідний звітний період та обирається запит з використанням форми «F/J1300203». У наступному вікні в полях «Регіон» та «Район» обирається відповідний територіальний орган ДПС (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації) та натискається кнопка «Створити». Поля запиту - найменування, ПІБ, податковий номер платника податку або серія та номер паспорту, дата відправлення запиту – заповнюються автоматично. Заповнений запит необхідно зберегти, підписати та відправити.

Не пізніше 15 робочих днів з дня відправлення запиту платник отримує витяг з інформаційної системи органу ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами. Переглянути (роздрукувати, скачати) витяг можливо в розділі Вхідні/вихідні документи.

В розділі приватної частини Електронного кабінету «Стан розрахунків з бюджетом» користувач має можливість переглянути інтегровані картки в розрізі податків, зборів, платежів у режимі реального часу.

Також, в розділі «Стан розрахунків з бюджетом» фізичні особи мають можливість сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної системи. Для цього після натискання кнопки «Сплатити» відбувається перехід на сайт платіжної системи та автоматично заповнюються всі необхідні платіжні реквізити. Користувачу достатньо зазначити суму та реквізити платіжної карти.

З 1 вересня стартує одноразове (спеціальне) добровільне декларування

Шановні мешканці Кролевецької ОТГ, Кролевецька ДПІ ГУ ДПС у Сумській області повідомляє, що з 1 вересня 2021 року розпочалось одноразове (спеціальне) добровільне декларування, яке регулюється нормами Закону України від 15.06.2021 року №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору.

Що означає одноразове (спеціальне) добровільне декларування (далі добровільне декларування) - це особливий порядок добровільного декларування громадянами їх активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та міжнародних договорів.

Добровільне декларування буде проведено у термін з 01.09.2021 до 01.09.2022 року та передбачає сплату збору в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим кодексом України.

Добровільним декларуванням можуть скористатись фізичні особи – резиденти (у тому числі самозайняті особи), та фізичні особи які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування.

Декларування активів проводиться в електронній формі засобами електронного зв’язку через «Електронний кабінет» з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» безпосередньо (особисто) декларантом без зазначення інформації про джерела одержання об’єктів декларування.

Сплата нарахованого збору здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації.

У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору, зазначеної в  декларації, у встановлений строк декларація вважається неподаною.

Більш детальну інформацію, роз’яснення, коментарі фахівців можна отримати безпосередньо в Центрі обслуговування платників Кролевецької ДПІ за адресою: м Кролевець, вул. Європейська, 11 або на сервісах податкової, що містяться на офіційних сторінках Державної податкової служби України за посиланнями: youtube.com/TaxUkraine, fb.com/TaxUkraine та t.me/tax_gov_ua, «InfoTAX». Підписуйтеся та отримуйте інформацію з першоджерела.

 

Основні акценти одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб

 

Кролевецька ДПІ ГУ ДПС у Сумській області інформує. Президентом України 16 липня 2021 року підписано два важливих закони України. Це закони від 15 червня 2021 № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (Закон № 1539) та № 1542-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (Закон № 1542).

Так, Законом № 1539 внесено зміни, зокрема до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (Кодекс).

Цей розділ Кодексу доповнено новим підрозділом 94, яким запроваджуються особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

За Кодексом – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою – декларантом належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року – це період одноразового (спеціального) добровільного декларування. Таке декларування передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у порядку, строки і розмірах, встановлених Кодексом.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, визначених підрозділом 94розділу ХХ Кодексу, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації не є окремим спеціальним порядком офіційного визнання або підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на активи, щодо яких подається така одноразова (спеціальна) добровільна декларація.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть декларанти – фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків.

Декларантами не можуть бути особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами.

Декларантами також не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 01 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

Декларантами не можуть бути особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

Особи, які мають право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування та не скористалися таким правом, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності станом на дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичної особи, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів та/або склад та обсяг таких активів перебуває в межах, визначених Кодексом.

 

Активи які підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню

Кролевецька ДПІ ГУ ДПС у Сумській області повідомляє, що відповідно до п. 4 підрозділу 94 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – об’єкти декларування) можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у тому числі, але не виключно:

а) валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи;

б) нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості).

Для цілей цього підрозділу до нерухомого майна належать також об’єкти незавершеного будівництва, які:

- не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване в установленому законом порядку, але майнові права на такі об’єкти належать декларанту на праві власності;

- не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або на праві довгострокової оренди або на праві суперфіцію;

в) рухоме майно, у тому числі:

- транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми;

- інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо);

г) частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

ґ) цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом;

д) права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди, не пов’язані із правом власності на цінні папери, частки (паї) у майні юридичних осіб та/або в утвореннях без статусу юридичної особи;

е) інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам’ятні банкноти та монети, майнові права, що належать декларанту або з яких декларант отримує чи має право отримувати доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику такого майна частину належного власнику доходу.

Громадяни України матимуть право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Законом запропоновано три ставки: 5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Важливо ! - подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

 

 

 

 

 

Одноразове декларування: які активи вважаються такими, з яких сплачені податки

Нещодавно прийнятий Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Новий закон дозволяє українцям упродовж року – з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року – провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів. Фізособи – резиденти України, а також нерезиденти (за наявності підстав) зможуть подати одноразову декларацію, в якій зазначать активи, одержані за рахунок незадекларованих доходів чи доходів, з яких до 1 січня 2021 року не були сплачені податки і збори.

В зв’язку з цим, Кролевецька ДПІ ГУ ДПС у Сумській області інформує про перелік активів, які у разі неподання громадянином одноразової декларації, вважаються такими, з яких сплачено податкові платежі.

Так, у пункті 10 підрозділу 94 розділу XX Податкового кодексу України  встановлено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства. Зокрема, це:

- активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень;

- квартира/квартири – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 120 кв. м;

- будинок/будинки – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 240 кв. м;

- технічні споруди до 60 кв. м;

- земельні ділянки – у межах норм безоплатної приватизації;

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера).

Відповідно до п. п. 14.1.280 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи громадянина для цілей підрозділу 94«Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб» розділу XX "Перехідні положення" ПКУ – грошові активи громадянина, майно, майнові права.

 

 

 

 

 

 

Хто не подає одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

 

Кролевецька ДПІ ГУ ДПС у Сумській області  області повідомляє. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Декларантами не можуть бути:

- особи, які станом на дату початку періоду одноразового добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

- подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади);

- особи, по відношенню до яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

З 1 вересня громадяни України матимуть право задекларувати активи, з яких не були сплачені податки, та таким чином легалізувати їх. Ця можливість надана нормами Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Положення цього Закону, які регулюють процедуру одноразового (спеціального) добровільного декларування, набрали чинності з 21 липня 2021 року.

 

 

Долучайтесь до інформаційних ресурсів ДПС України:

Офіціний вебпортал Державної податкової служби України: https://tax.gov.ua/

Faceboook ДПС України: www.facebook.com/TaxUkraine
Faceboook ДПС у Сумській  області: www.facebook.com/tax.sumy/
Telegram ДПС України: https://t.me/tax_gov_ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь