A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ-ПІДПРИЄМЦІВ НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ, ОСІБ, ЯКІ ПРОВАДЯТЬ НЕЗАЛЕЖНУ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ, ТА ЧЛЕНІВ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА, ЯКІ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ЗА ОДЕРЖАННЯМ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФОНДУ!

Дата: 02.06.2022 11:00
Кількість переглядів: 272

На зображенні може бути: текст

Повідомляємо, що 15.03.2022 внесено зміни до Закону України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 (далі – Закон № 2464).

Пунктом 9 19 Закону № 2464 визначено, що тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону (фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах), мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

Отже, на платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону не розповсюджується право на добровільну сплату єдиного соціального внеску, визначене пунктом 2 частини першої статті 7 Закону України № 2464. У зв’язку з чим фізичні особи – підприємці (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства мають право не нараховувати та не сплачувати ЄСВ за місяці коли у них є прибуток, а за місяці коли у них немає прибутку вони не можуть самостійно сплатити ЄСВ.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах надається застрахованим особам у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу).

У випадку відсутності прибутку у місяці, в якому настав страховий випадок, втрати заробітку за період непрацездатності немає, тобто право на одержання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду втрачається.

Зважаючи на зазначене, для одержання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду переліченими особами в періоді звільнення від сплати ЄСВ обов’язково має бути підтвердження факту одержання ними прибутку у місяці настання страхового випадку (місяць, в якому настала тимчасова непрацездатність) та сплати єдиного соціального внеску за такий місяць. Підтвердженням є поданий до органу ДПС Податковий розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, (поза межами звітного періоду подається з типом «Довідковий») із зазначеним доходом. Копія Податкового розрахунку з відміткою ДПС додається до заяви-розрахунку.  

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь