Кролевецька міська рада,
Конотопського району, Сумської області

Захист прав українських дітей є пріоритетом у співпраці України та Європейського Союзу

Дата: 21.04.2023 18:05
Кількість переглядів: 350

Фото без опису

20 квітня 2023 року представники органів державної влади України зустрілись з делегацією Європейського Союзу для обговорення викликів у сфері захисту прав українських дітей та розвитку сімейних форм виховання.

У заході, з української сторони, взяли участь Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий, перший заступник Міністра охорони здоров’я Сергій Дубров, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Європейську делегацію представляли Віцепрезидентка Європейської Комісії Дубравка Шуїця, Міністерка соціальних служб Королівства Швеції, яка презентує Шведське головування в Раді Європейського Союзу Камілла Вальтерссон Грьонвалль, Віцепрезидентка і координаторка Європейського Парламенту з прав дитини Ева Копач.

«Захист прав та інтересів українських дітей, зокрема, права кожної дитини жити в родині, здорове зростання і розвиток, надання необхідних соціальних послуг, а також доступ до якісної інклюзивної освіти в громаді – такими є пріоритетні напрями нашої діяльності. Ці пріоритети ґрунтуються на європейських цінностях поваги до людської гідності, рівності та захисту прав людини», – наголосила Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Так, завдяки розвитку сімейних форм виховання, в Україні вже функціонують  2908 прийомних сімей (у яких виховуються 5580 дітей) та 1308 дитячих будинків сімейного типу (де виховуються 9011 дітей). Протягом 2023 року планується створити ще 47 дитячих будинків сімейного типу, 86 прийомних сімей та 49 сімей патронатного виховання. 

Особливу увагу учасники дискусії приділили незаконному переміщенню та утриманню українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та депортації на територію російської федерації.

Крім того, у ході заходу обговорено питання надання соціальних послуг, націлених на підтримку дітей та їхніх сімей, перспективи реформування системи альтернативної опіки в Україні, зокрема з удосконаленням рішень щодо сімейної опіки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Учасники зустрічі також підкреслили важливість орієнтації на інтереси дітей у ході комплексного реформування системи захисту прав дитини під час відбудови України. 

 «Діти є важливими агентами змін та побудови нашого майбутнього. Їх захист, забезпечення безпеки, а також надання їм можливостей досягти успіху в житті та зробити внесок як громадян у квітучу та мирну Європу – це моральний імператив та наша спільна відповідальність», - зазначено у спільній заяві учасників заходу.

Представники органів державної влади України та Європейського Союзу підкреслили важливість посилення співпраці між державами – членами ЄС, інституціями ЄС та Україною в соціальній сфері, а також підтвердили необхідність подальшої спільної роботи для посилення спроможності запобігати порушенням прав дитини та реагувати на потреби захисту дітей в Україні та в Європейському Союзі.

 

 

 

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60,

press@mlsp.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь