Епідемічна ситуація із захворюваності на кишкові інфекції та сальмонельоз на території Кролевецької МТГ залишається стабільною
Конотопський районний відділ ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ»
інформує:
За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі
кишкові інфекції в період з 01.01.2023 по 31.08.2023, який проводиться
фахівцями Конотопського районного відділу «ДУ Сумський ОЦКПХ МОЗ
України», на території Кролевецької ОТГ зареєстровано 21 випадок
захворювання на гострі кишкові інфекції .
З них 9 випадків - 43% - кишкові інфекції не встановленої етіології і
12 випадків - 57% мають лабораторне підтвердження.
Також за вищезазначений період зараєстровано 14 випадків
захворювання на сальмонельоз ( в т.ч. діти до 17 років -3 випадки).
Від загального числа захворівших на гострі кишкові інфекції та
сальмоенльоз захворюваність дитячого населення Кролевецької ОТГ у віці
до 17 років становить 26 % (9 випадків).
В цілому епідемічна ситуація з захворюваності на кишкові інфекції та
сальмонельоз на території Кролевецької ОТГ залишається стабільною та
керованою, харчові отруєння, спалахи та групові захворювання, як в
організованих колективах, так і в побуті не реєструвалися.
Гострі кишкові інфекції — одна з найпоширеніших груп інфекційних
захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у
дитячого населення.
Зазвичай захворюваність на ГКІ спричинена бактеріями або вірусами,
які потрапляють в організм людини із зараженими продуктами харчування
чи водою, а також при недотриманні правил особистої гігієни.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій
продукції тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко,
морепродукти), а також немиті фрукти і овочі.
Симптоми кишкових інфекцій можуть значно варіюватися в
залежності від збудника та індивідуальних особливостей організму.
Основні симптоми, які можуть вказувати на наявність кишкової
інфекції,: підвищення температури, біль у животі ( може виникати в будь-
якій частині живота, часто супроводжується дискомфортом та спазмами),
блювота, діарея, головний біль та м’язова слабкість.
У разі проявів відповідних симптомів необхідно негайно звернутися
до лікаря, не варто зволікати з лікуванням, оскільки кишкові інфекції можуть
бути серйозними, особливо для дітей, літніх людей та імунокомпрометованих
осіб.
Вчасна медична допомога може допомогти у запобіганні ускладнень
та прискорити процес одужання.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків
до безпечнішої їжі :
1.Підтримуйте чистоту( постійно мийте руки , дезінфікуйте та
мийте кухонне приладдя та поверхні, проводьте дератизаційні та
дезінсекційні заходи).
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: (відокремлюйте сиру
продукціїю тваринного походження від інших харчових продуктів,зберігайте
продукти в закритому посуді).
3. Ретельно готуйте їжу:( проводьте якісну термічну оброку страв ).
4.Зберігайте їжу при безпечній температурі:( не зберігайте
приготовану їжу надто довго, навіть у холодильнику, не залишайте
приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв.).
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:(
використовуйте чисту або очищену воду, обирайте свіжі і незіпсовані
продукти, купайтеся у безпечній воді ).
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-
якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від
виробника до споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження
харчових продуктів та готових страв.